Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Διαμαρτυρία για τη διακοπή λειτουργίας υποκαταστήματος τράπεζας

Το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντος και του Δημάρχου, με αφορμή την πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει, μεταξύ άλλων και το υποκατάστημα της Τράπεζας στην Κόνιτσα, συνήλθε μετά από εισήγηση του Δημάρχου σε έκτακτη συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου και αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος.

Μεταξύ άλλων το Σώμα στο ψήφισμα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και τον προβληματισμό του, καθώς και την κατηγορηματική διαφωνία με την πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να διακόψει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην κωμόπολη της Κόνιτσας.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι ορατές σε πολλές πτυχές της ζωής μας, η απόφαση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την ακριτική περιοχή μας, που αντί να απολαμβάνει προνόμια για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, αφού λαμβάνονται συνεχώς μέτρα υποβάθμισης και αποδυνάμωσής της. Μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κόνιτσα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η στήριξη του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς από τον Δήμο με μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου και των Κληροδοτημάτων του, αλλά και από την τοπική κοινωνία, γενικά, με την εκτέλεση των καθημερινών συναλλαγών από τους πολίτες της Κόνιτσας και των σαράντα δύο απομακρυσμένων χωριών της. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, καθώς στο πελατολόγιο εντάσσονται και οι πολίτες των κοντινών Κοινοτήτων των όμορων Δήμων Ζαγορίου, Πωγωνίου, Νεστορίου, Βορειοηπειρώτες και πολίτες της γειτονικής Αλβανίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα του υποκαταστήματος είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Τράπεζα είναι ιδιόκτητο», αναφέρεται αρχικά.

Και στη συνέχεια τονίζονται και τα εξής: «Ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας και τη βούληση του συνόλου των κατοίκων του Δήμου Κόνιτσας, απευθύνουμε έκκληση προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και να αναθεωρηθεί η πρόθεσή της για τη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος στην Κόνιτσα, το οποίο είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην ποιότητα ζωής των ακριτών κατοίκων της περιοχής. Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα της Βουλής και τους εκλεγμένους Βουλευτές του Νομού μας, να πάρουν θέση για την ενδεχόμενη απόφαση διακοπής λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος. Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς τη στήριξη του Δήμου μας, όχι μόνο στο αναφερόμενο αίτημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, πριν η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση λάβει τραγικές διαστάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ