Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – «Στοπ» στην αποκατάσταση του λατομείου Πεδινής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην τελευταία του συνεδρίαση, απέρριψε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση «Κασταλάτα» της Κοινότητας Πεδινής.

Το Σώμα τοποθετήθηκε αρνητικά, κατά πλειοψηφία, στην πρόταση αποκατάστασης με τη δημοτική αρχή να ηττάται στην ψηφοφορία αφού η πρότασή της συγκέντρωσε 20 ψήφους έναντι των 23 αρνητικών της αντιπολίτευσης.

Ήταν η δεύτερη φορά που το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αφού είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πρώτη συζήτηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ζητούν χρόνο για να μελετήσουν τα στοιχεία, αν και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν προϊδεάσει για την αρνητική τους στάση, προαναγγέλλοντας μάλιστα μαζικές αντιδράσεις.

Η πρόταση αφορούσε στην εκμίσθωση μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού του ανενεργού λατομείου με δύο προτάσεις ενδιαφέροντος, να έχουν ήδη εκφραστεί αφενός για την εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής και αδρανών υλικών από το έργο της Νιάρχου και αφετέρου για την εναπόθεση κομπόστ τύπου Α, που παράγεται από τη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευ. Πήχας που αναφέρθηκε και στην πραγματοποιηθείσα διαβούλευση με τους κατοίκους, οι οποίοι τόνισαν, ότι θα απευθυνθούν και σε περιβαλλοντολόγο, τελικά όμως στο δημ. συμβούλιο παρουσιάστηκε νομικός τους σύμβουλος, που τοποθετήθηκε επί του νομοθετικού πλαισίου για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Παρότι η παράταξη «Ιωάννινα 2023» χαρακτήρισε ως πλήρως αποδεκτά τα κομπόστ, αλλά και τα αδρανή υλικά εκσκαφών, για την αποκατάσταση του λατομείου, τοποθετήθηκε αρνητικά με το σκεπτικό, ότι πρόκειται για μερική και όχι για ολική αποκατάσταση του χώρου.

Σε τεχνικές λεπτομέρειες επέμεινε περισσότερο και ο Θ. Μπέγκας τονίζοντας, ότι αυτές απουσιάζουν από τη μελέτη, με την παράταξη να τοποθετείται επίσης αρνητικά. Αρνητικά τοποθετήθηκαν επίσης και οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προσχήματα, τα οποία επικράτησαν στη στάση της αντιπολίτευσης.

«Οι σκοπιμότητες, οι τοπικισμοί και η μικροπολιτική κυριάρχησαν της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Με διάφορα προσχήματα η αντιπολίτευση αρνήθηκε την αποκατάσταση ενός εγκαταλειμμένου και ανενεργού λατομείου, διαδικασία που πέρα από τα περιβαλλοντικά θα είχε και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η δημοτική αρχή εκφράζει την λύπη της για την εξέλιξη αυτή και αφήνει στην κρίση των πολιτών όλους εκείνους που αγωνιούν για το περιβάλλον κατά περίπτωση και επιλεκτικά», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ