Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

ΕΛ.ΑΣ. – Εφιστά συνεχώς την προσοχή για τις τηλεφωνικές απάτες

Και νέα σύλληψη, χθες, αλλοδαπής, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πιάστηκε λίγη ώρα αφού παρέλαβε από ηλικιωμένη 14.000 ευρώ ως ιατρικά έξοδα για δήθεν ατύχημα του γιού της

Το δικό της καμπανάκι προς τους πολίτες «χτυπά» η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ζητώντας από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά και τις συλλήψεις ατόμων που επιχειρούν με τηλεφωνικές απάτες να εξαπατήσουν πολίτες αποσπώντας τους σημαντικά χρηματικά ποσά.

Ο Αστυνόμος Ηλίας Μήτσιος, προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔΠ Ηπείρου μίλησε για τις δυο διαφορετικές υποθέσεις όπου επιχειρήθηκε να εξαπατηθούν πολίτες, καλώντας όλους να είναι προσεκτικοί και ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένας δημόσιος λειτουργός, είτε αστυνομικός, είτε νοσοκομειακός γιατρός, είτε οποιοσδήποτε άλλος δεν θα ζητούσε από πολίτη χρήματα».

Ο κ. Μήτσιος αναφέρθηκε στις υποθέσεις, λέγοντας ότι συνεχίζουν τις έρευνες καθώς φαίνεται ότι είναι πολλές και διαφορετικές οι σπείρες που δρούσαν όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ ευχαρίστησε δημόσια τους πολίτες καθώς εξαιτίας της εγρήγορσής τους προχώρησαν σε πολλές καταγγελίες και συνέβαλαν με τις πληροφορίες τους.

Μια ακόμη σύλληψη

Χθες, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, προχώρησαν σε μια ακόμη σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες, στα Ιωάννινα, ύστερα από την πρόσφατη σύλληψη αλλοδαπής.

Αυτή τη φορά, οι αστυνομικοί, διερευνώντας καταγγελίες πολιτών στα Ιωάννινα σχετικά με απόπειρες τηλεφωνικής απάτης που έγιναν προχθές  και ύστερα από ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να εντοπίσουν αλλοδαπή, η οποία νωρίτερα είχε παραλάβει από ηλικιωμένη  σακούλα με χρηματικό ποσό 14.000 ευρώ και χρυσά κοσμήματα.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι η συλληφθείσα λειτουργούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με έδρα χώρα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες.

Ειδικότερα, ως προς τη δομή και τη δράση της οργάνωσης, αρχηγικό ρόλο είχε αλλοδαπός ο οποίος πραγματοποιούσε από τη χώρα του αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες στη χώρα μας παριστάνοντας το γιατρό και απαιτούσε την άμεση καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την κάλυψη εξόδων εγχείρησης στενών συγγενικών τους προσώπων λόγω δήθεν ατυχήματος που είχαν.

Δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, άντρας και γυναίκα, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων παρίσταναν κατά περίπτωση τους συγγενείς των υποψήφιων θυμάτων και εκλιπαρούσαν για την καταβολή των χρημάτων.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως η συλληφθείσα, βρισκόμενα στη χώρα μας είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», παραλαμβάνοντας τα χρήματα από τους παθόντες.   

Η δράση της οργάνωσης

Από τη διερεύνηση των καταγγελιών προέκυψε ότι χθες τα μέλη τη οργάνωσης είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν πολίτες σε τουλάχιστον 7 περιπτώσεις, με το συνολικό προσδοκώμενο όφελος να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Ακόμη, προέκυψε ότι κατά τον τελευταίο μήνα, αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν ταυτοποιήσει τα στοιχεία της συλληφθείσας αλλά και άλλων μελών – «εισπρακτόρων», τα οποία με την ίδια μέθοδο είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 19.900 ευρώ, ως ακολούθως:

• 9.000 ευρώ από ηλικιωμένη στα Τρίκαλα, τα οποία εισέπραξε η συλληφθείσα,

• 8.400 ευρώ από τρεις ηλικιωμένες στην περιοχή των Φερών Αλεξανδρούπολης, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης,

• 2.500 ευρώ από ηλικιωμένη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης.

Στην κατοχή της κατηγορούμενης βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην ηλικιωμένη παθούσα η σακούλα με το χρηματικό ποσό των 13.850 ευρώ και τα αφαιρεθέντα χρυσά κοσμήματα.

Η συλληφθείσα  με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση της εμπλοκής της και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως η προηγούμενη σύλληψη αφορούσε μια γυναίκα, αλλοδαπή, που λειτουργούσε ως «εισπράκτορας» της σπείρας που έκανε τηλεφωνικές απάτες. Η σπείρα επιχειρούσε να εξαπατήσει τα υποψήφια θύματά της με τη μέθοδο δήθεν ατυχήματος στενών συγγενικών προσώπων που είχαν άμεση ανάγκη χρημάτων για την εγχείρησή τους.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ