Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

«ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ» – Συσκέψεις και συναντήσεις για τα προβλήματα των αγροτών

Μετά την κινητοποίηση της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός αγροτών, πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη των φορέων γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών οργανώσεων στα γραφεία της «Ένωσης Αγροτών» στην οποία συμμετείχε ο Αμπελουργικός σύλλογος Ζίτσας, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων όπου αποφασίστηκε η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, τον βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη καθώς και με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον βουλευτή Άρτας Χρήστο Γκόγκα και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ανδρέα  Σπυρόπουλο.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, έγινε εκτενής ενημέρωση για τα πρωτοφανή προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτών από το ανεξέλεγκτο κύμα της ακρίβειας.

Από όλους τους παριστάμενους οι οποίοι αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος, υπήρξε δέσμευση για μεταφορά των δίκαιων αιτημάτων μας στην Κυβέρνηση προκειμένου αυτά να τύχουν της βέλτιστης λύσης προκειμένου να υπάρξει αύριο για τον πρωτογενή τομέα κι επίσης ζητήθηκε πίστωση χρόνου λόγω της πρόσφατης αλλαγής στο Υπ.Α.Α.Τ.

Η ενημέρωση από τον Στ. Καλογιάννη

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν στον Σταύρο Καλογιάννη μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η ανάγκη στήριξης της αγοράς ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, η δυνατότητα απαλλαγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου, η ρύθμιση των κτηνο-πτηνοτροφικών δανείων που είχαν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Σταύρος Καλογιάννης τους ενημέρωσε για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών, όπως η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και τη συμβολαιακή γεωργία για το 2022, η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Αυγούστου-Δεκέμβριου 2021 και η κάλυψη του 50% της αύξησης στο ρεύμα για τους αγρότες στο εξής, οι μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από τον Οκτώβριο 2021. Σε αυτά προστίθενται η στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία με την επιπλέον διάθεση 200 εκ. ευρώ περίπου μέσω του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και οι εκτεταμένοι έλεγχοι που γίνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων προϊόντων και τη νοθεία στα τρόφιμα.

Τους ενημέρωσε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη διασφάλιση της γης υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί μη ανανεώσιμο φυσικό πόρο και πρέπει να οριοθετηθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς και για τα σοβαρά ζητήματα που δημιουργούνται στο οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας από την απόληψη μεγάλου όγκου νερού για άρδευση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για εισαγόμενες ζωοτροφές, όπως η σόγια, που είναι γενετικά τροποποιημένες. Έδωσε στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Χάρη Λιούρη και στα μέλη του ΔΣ το βιβλίο του με τίτλο «Γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί: φυσική επιλογή και ανθρώπινη παρέμβαση», στο οποίο καταγράφονται οι επιπτώσεις των Γ.Τ.Ο. στη βιοποικιλότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Δεσμεύτηκε δε, να ενημερώσει αναλυτικά τους αρμόδιους Υπουργούς για όλα τα προαναφερόμενα θέματα, και να ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα ρύθμισης παλαιών δανείων των πτηνοτρόφων, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα και να γίνει εφικτή η αποπληρωμή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ