Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – «Στοπ» σε τέσσερα αιολικά πάρκα στον Δήμο Φιλιατών

Και θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής επί του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου

Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίαση της Παρασκευής επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων  κατασκευής Αιολικών σταθμών σε περιοχές του Δήμου Φιλιατών.

Ο ένας αιολικός σταθμός, ισχύος 21,6 MW έχει υποβάλλει φάκελο για τη θέση «Πριόνια». Ο δεύτερος φάκελος ΜΠΕ περιλαμβάνει τρία αιολικά πάρκα στις θέσεις «Σταρόδα» (ισχύος 3ΜW), «Καμήλα» (ισχύος 3 ΜW) και «Καστρί» (3 ΜW).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ερωτηθείς για το θέμα των αιολικών σταθμών άδραξε την ευκαιρία και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την πρότασή του αναφορικά με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών λέγοντας: «Τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αυξηθούν στο 10%, ώστε τελικά οι τοπικές κοινωνίες να έχουνε ουσιαστική οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος και σε έργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και των λοιπών παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ διότι οι επενδυτές, για να προλάβουν τις περιόδους που η ΡΑΕ παρέχει την σχετική δυνατότητα υποβολής αιτήματος, δεσμεύουν περιοχές χωρίς να έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των εδαφικών αυτών χώρων, χωρίς να γνωρίζουν τις χρήσεις γης των περιοχών αυτών αν είναι π.χ. βοσκότοποι κ.λ.π. και πολλές φορές χωρίς να υπάρχει πραγματική βούληση για την τελική υλοποίηση της επένδυσης, αφού παρατηρείται ένα ‘’γαϊτανάκι’’ αγοράς και μεταπώλησης αδειών παραγωγού, με όλα τα ανωτέρω να μην συμβάλουν στην βελτίωση του ενεργειακής αποδοτικότητας της χώρας».

Επίσης, η Επιτροπή, μεταξύ των άλλων θεμάτων, γνωμοδότησε θετικά και επί του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, πέραν της θετικής γνωμοδότησης, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να καταρτιστεί ένα κείμενο βασικών θέσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο, με επίκεντρο την εισαγωγική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου – Περιφερειακού Συμβούλου Θεόδωρου Κορωναίου, το οποίο θα προωθηθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Ακόμα, θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής και για τους φακέλους ΜΠΕ των έργων:

–          Μελέτη κατασκευής κυκλικού κόμβου Χαλκιάδες, Καλαμιά Άρτας, Δ.Ε. Φιλοθέης Δήμου Αρταίων

–          Οριοθέτηση – διευθέτηση ρέματος Οικισμού Κουκλιών Δήμου Πωγωνίου

–          Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργων στο ρέμα «Ντουμνιάσκα», ισχύος 0,49 ΜW στην Τ.Κ. Ανηλίου Μετσόβου (με όρους).

–          Τροποποίηση ΑΕΠΟ έργου: «Ιόνια οδός τμήματα: Α) από Βόρειο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς) έως Νότιο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Β) Βόρειο ‘Ακρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) έως Ιωάννινα (Ελεούσα) ως προς τα πρόσθετα/συμπληρωματικά υδραυλικά/αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στο υποτμήμα Χ.Θ. 107+120- Χ.Θ. 141+500. (Δήμος Νικολάου Σκουφά).

–          Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδα δυναμικότητας από 20.000 σε 36.000 ορνίθια στη θέση «Κάμπος» Βαπτιστή Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

–          Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνίθων κρεατοπαραγωγής σε αγροτεμάχιο αναδασμού Βασιλικού- Γεροπλατάνου- Αγίου Μηνά Δήμου Πωγωνίου.

–          Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 40.000 οριθίων κρεατοπαραγωγής στη θέση «Σφηκου» Περάτης Δήμου Ζίτσας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ