Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο στον Δήμο Πρέβεζας

Η ιεράρχηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ο εντοπισμός των προβλημάτων και  η συνεργασία των υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πρέβεζας.

Στη συνεδρίαση  συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης και Γρηγόρης Κουμπής,  ο αντιδήμαρχος Λούρου Νίκος Παγγές, ο διοικητής των Π.Υ Πρέβεζας Αθανάσιος Μικρούλης, ο διοικητής Π.Υ Πρέβεζας Γιώργος Γκούμας, ο προϊστάμενος της  Δ/νσης Δασών Πρέβεζας  Βασίλειος  Κορμέντζας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας Νίκος Παππάς, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου Ευάγγελος  Καζούκας καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της 131  Σμηναρχίας Μάχης, της ΛΕΚ, της Αερολέσχης Πρέβεζας, των επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ και άλλοι εμπλεκόμενοι με το θέμα υπηρεσιακοί παράγοντες και φορείς.

Ο διοικητής Π.Υ Πρέβεζας Αθανάσιος Μικρούλης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι θα πρέπει έγκαιρα να έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί των δρόμων, των οικοπέδων και των αντιπυρικών ζωνών, τα οχήματα του Δήμου να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα έτσι ώστε να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης όπου απαιτηθεί και να δημιουργηθεί μια «αλυσίδα» γρήγορης ενημέρωσης από τους προέδρους των Κοινοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίζονται στην αρχή τους (και πριν λάβουν έκταση) τα συμβάντα.

Ο κ. Μικρούλης αναφέρθηκε επίσης στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή (παρότι δεν έχει  αρχίσει καν η αντιπυρική περίοδος) καλώντας τους πολίτες να  είναι πολύ προσεκτικοί με υπαίθριες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν  πυρκαγιά .

Στις τοποθετήσεις  και τον διάλογο που ακολούθησε επισημάνθηκε η ετοιμότητα και η πολύ καλή συνεργασία των φορέων καθώς και η πολύτιμη  συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική  και όλες τις  εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους φορείς  και εθελοντές  που   κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τις περιουσίες από τις πυρκαγιές. Ο Δήμος από την πλευρά του  έχει δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (καθαρισμούς οικοπέδων, δασικών  δρόμων και γενικότερα όλων των σημείων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων) ενώ και φέτος θέτει σε 24ωρη βάση στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οχήματα και προσωπικό. Η συνεργασία μας είναι δεδομένη και ευελπιστώ ότι και αυτό το καλοκαίρι  θα κυλήσει με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα και  ο απολογισμός  της  αντιπυρικής περιόδου θα είναι για μια ακόμη φορά θετικός».

Η Πρέβεζα τίμησε την Έξοδο του Μεσολογγίου

Παράλληλα, με λαμπρότητα τίμησε η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου την 196η Επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Πλήθος φορέων, συλλόγων και πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο του Λαζάρου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων.

Τους ηρωϊκούς πεσόντες τίμησε με την συμμετοχή του και ο Δήμος Πρέβεζας με εκπρόσωπό του τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ιωάννη  Δαρδαμάνη. Ο κ .Δαρδαμάνης παρακολούθησε μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους προσκεκλημένους τον Μεγάλο Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου και αμέσως μετά την λιτανευτική πομπή, όπου συμμετείχαν μαθητικές αντιπροσωπείες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων , φιλαρμονικές καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στην πομπή συμμετείχαν το Χορευτικό του Δήμου Πρέβεζας, ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων  Πρέβεζας και άγημα της ΑΕΝ Ηπείρου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο το δέος και τον σεβασμό για τους πεσόντες της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Ο κ. Δαρδαμάνης εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για την παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης για ένα γεγονός που σημάδεψε τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία και έγινε παγκόσμιο παράδειγμα γενναιότητας και αυτοθυσίας μαζί με τις Γυναίκες του Ζαλόγγου, τους Σουλιώτες και τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έγραψαν με το αίμα τους τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας.

Χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από το υπ. Εσωτερικών

Εξάλλου, με τη σχετική απόφαση για χρηματοδότηση Δήμων της χώρας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες του Αναπληρωτού Υπουργού, αρμόδιο για τους ΟΤΑ, Στέλιου Πέτσα, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Πρέβεζας, συνολικού ποσό ύψους 200.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του έργου επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χώρας».

Η αναγκαία αυτή χρηματοδότηση είναι προϊόν της καλής διαχρονικής συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και της τελευταίας συνάντησης εργασίας που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο γραφείο του Αναπληρωτού Υπουργού στην Αθήνα όπου και έθεσε εκτός της εν λόγω ανάγκης λόγω των ζημιών στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2021  και μία σειρά από άλλες ανάγκες και προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ