Ηχηρή παρέμβαση του Δήμου Ιωαννιτών για την Εγνατία οδό

Παρότι στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου που είναι και το κορυφαίο συλλογικό όργανο της πόλης, ο Δήμος Ιωαννιτών δε συζήτησε καν το ζήτημα των προβλημάτων στις μετακινήσεις στην Εγνατία  οδό από τις αρχές του έτους, η Δημοτική Αρχή με αφορμή προφανώς την κοινωνική πίεση και κατακραυγή για την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών και αφετέρου την απάντηση του Υποδομών και Μεταφορών, ότι υπάρχει και το εναλλακτικό οδικό δίκτυο, με ανακοίνωσή της, ζητά ουσιαστικές λύσεις για τον αυτοκινητόδρομο και τη χρήση του.

Γίνεται λόγος έτσι για σοβαρές επιπτώσεις στις μετακινήσεις των πολιτών, στην οικονομική δραστηριότητα, στον τουρισμό και συνολικά στην καθημερινότητα των κατοίκων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, σε μία πραγματικότητα που επιπλέον περιλαμβάνει και την κανονική, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις πληρωμή των διοδίων.

«Κατανοούμε απολύτως ότι η αναβάθμιση των υποδομών και, πρωτίστως, η εξασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών οδικής ασφάλειας αποτελούν ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα.

Η ασφάλεια των χρηστών της Εγνατίας Οδού είναι αδιαπραγμάτευτη και κάθε αναγκαία παρέμβαση για την ενίσχυσή της οφείλει να πραγματοποιηθεί.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της Ηπείρου μπορούν να καλούνται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να αποδέχονται ως κανονικότητα έναν αυτοκινητόδρομο με σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς, καταβάλλοντας ταυτόχρονα στο ακέραιο το αντίτιμο των διοδίων.

Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής απάντηση στην εύλογη διαμαρτυρία των πολιτών η επίκληση της δυνατότητας χρήσης του παράπλευρου ή του παλαιού οδικού δικτύου.

Η θέση ότι η χρήση ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου «δεν είναι υποχρεωτική» και ότι οι μετακινούμενοι μπορούν να επιλέξουν άλλες διαδρομές μπορεί να αποτελεί μια τυπική αναφορά στους όρους μιας σύμβασης, δεν αποτελεί όμως ουσιαστική απάντηση στο πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Η Εγνατία Οδός αποτελεί τη βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Ήπειρο με τη Βόρεια Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς άξονες της περιοχής.

Είναι κρίσιμη υποδομή για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τις εμπορευματικές μεταφορές και τον τουρισμό.

Το γεγονός ότι οποιαδήποτε μεταβολή στην πολιτική διοδίων προϋποθέτει, σύμφωνα με το Υπουργείο, συμφωνία με τον παραχωρησιούχο δεν μπορεί να αποτελεί το τέλος της συζήτησης.

Αντίθετα, αποτελεί λόγο ώστε το Υπουργείο και ο παραχωρησιούχος να καθίσουν άμεσα στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν λύση.

Οι συμβάσεις οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όταν οι συνέπειες μιας παρατεταμένης κατάστασης επιβαρύνουν δυσανάλογα μια ολόκληρη περιοχή.

Τα Ιωάννινα και η Ήπειρος έχουν ανάγκη από μια Εγνατία Οδό ασφαλή, σύγχρονη και πλήρως λειτουργική.

Μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η κανονικότητα, οι πολίτες δικαιούνται τουλάχιστον πλήρη ενημέρωση, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δίκαιη αντιμετώπιση της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίστανται», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.