ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Αποκλιμάκωση της πανδημίας, το βάρος στους εμβολιασμούς

Μικρό αριθμό ασθενών φιλοξενούν πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΕΛ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Μετά την χορήγηση, εκ νέου, του μονοδοσικού εμβολίου της J&J, στα νοσοκομεία της πόλης, αναμένεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών

 

Γεγονός αποτελεί η αποκλιμάκωση της πανδημίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αλλά και στην Ήπειρο, κάτι το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα και από τον μικρό αριθμό των ασθενών στις Μονάδες ΜΕΘ – covid, στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, αλλά και στις κλίνες της Παιδιατρικής για ασθενείς με covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, μέχρι και χθες το μεσημέρι μετά και από τα τελευταία εξιτήρια που δόθηκαν, σε απλές κλίνες ΜΕΛ νοσηλεύονταν επτά ασθενείς, στην ΜΕΘ – covid πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς και στην Παιδιατρική Κλινική που έχει δημιουργηθεί για τη νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, νοσηλεύονται τρία παιδιά, το ένα βρέφος από την Κέρκυρα, ένα προσφυγόπουλο από δομή φιλοξενίας προσφύγων και ένα παιδί οικογένειας Ρομά.

Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Γιώργος Φλούδας, έκανε γνωστό πως οι Κλινικές του νοσοκομείου το έργο των οποίων είχε συρρικνωθεί, λόγω των συνθηκών και αναγκών, επιστρέφουν σταδιακά στο προηγούμενο καθεστώς.

Ειδικότερα, στους χώρους όπου λειτούργησε η ΜΕΛ 4, ξεκινά και πάλι η λειτουργία της Γαστρεντερολογικής, της Ρευματολογικής, της Δερματολογικής και της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, ενώ προχωρά και ο διαχωρισμός της Καρδιοχειρουργικής από την Κλινική ΩΡΛ.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΓΝΙ θα εξεταστούν εκ νέου οι επιδημιολογικές παράμετροι και οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να επιστρέψει σταδιακά η κανονική λειτουργία και άλλων Κλινικών, ενώ πιθανότατα εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, να κλείσει και η ΜΕΛ 2 και να μείνει μόνο η μία Μονάδα νοσηλείας σε απλές κλίνες σε λειτουργία.

Η εξέλιξη αυτή είναι λογικό να επηρεάσει θετικά και την παροχή υπηρεσίας από το προσωπικό του νοσοκομείου, ειδικά στον τομέα της χορήγησες των καλοκαιρινών αδειών, αν και προς το παρόν δεν έχουν επιστρέψει και οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και η απουσία τους, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

«Το θέμα των αδειών θα μας απασχολήσει σύντομα γιατί δίνονται μεν, αλλά σε μειωμένους ρυθμούς γιατί απουσιάζουν με άδειες πολλοί εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και περιμένουμε να επιστρέψουν για να καλυφθούν τα κενά», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ, η αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της J&J στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού κυρίως με Astra Zeneca και η μειωμένη διαθεσιμότητα εμβολίων στην περιοχή, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχο πληθυσμό, είναι οι αιτίες της μείωσης του αριθμού και του ρυθμού των εμβολιασμών το τελευταίο 20ήμερο στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Φλούδα.

Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο ρυθμός να αυξηθεί ξανά, αφού επανέρχεται το μονοδοσικό εμβόλιο, που θα χορηγείται και στα δύο νοσοκομεία, αλλά σταδιακά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών στο ΠΓΙ δεν έχει μειωθεί αφού εξακολουθούν να γίνονται περίπου 600 εμβόλια την ημέρα, με κάποιες ακυρώσεις ραντεβού, τα οποία συνήθως αναπληρώνονται άμεσα, όμως υπάρχει μείωση των εμβολιασμών στα περιφερειακά Εμβολιαστικά Κέντρα. Πιστεύουμε, ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός όμως ξανά αφού επανέρχεται και το μονοδοσικό εμβόλιο στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Το υπουργείο Υγείας

Εξάλλου, στόχος του υπουργείου Υγείας, είναι να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού και «εκτιμούμε ότι θα το επιτύχουμε», όπως τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εκτίμησε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Ο ίδιος φάνηκε σίγουρος ότι το καλοκαίρι δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να μειωθούν τα ραντεβού προς εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως «ό,τι ραντεβού ανεβαίνει στην πλατφόρμα εξαφανίζεται μέσα σε ώρες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα προνόμια όσων εμβολιάζονται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει» και όταν θα υπάρξει πλήρης επάρκεια εμβολίων θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Ο ίδιος τόνισε ότι με το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν κάποιοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν έχουν πλήρως εμβολιαστεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Επίσης, ανοίγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου η πλατφόρμα για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 25-29 με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τα ποσοστά εμβολιασμού – ανά ηλικιακή ομάδα – είναι τα εξής:

85+ άνω: 67,5%

80-84: 68%, με ραντεβού 70%

75-79: 79%, με ραντεβού 82%

70-74: 73%

65-69: 72%, με ραντεβού 76,5%

60-64: 66%, με ραντεβού 71%

55-59: 58%, με ραντεβού 66,5%

50-54: 50%, με ραντεβού 62%

45-49: 39%, με ραντεβού 58%

40-44: 33%, με ραντεβού 49%

35-39: 25%, με ραντεβού 38,6%

30-34: 21%, με ραντεβού 33%

Τα χθεσινά κρούσματα

Παράλληλα, στους 392 «έπεσαν» τη Δευτέρα (398 την Κυριακή) οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, 24 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.301.

Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 808 έπειτα από 20.703 τεστ, ενώ έγιναν 129 εισαγωγές και δόθηκαν 70 εξιτήρια.

Στην Ήπειρο χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 8 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και από ένα νέο κρούσμα στις Π.Ε Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας