ΙΩΑΝΝΙΝΑ-Χωρίς φρένο η «έκρηξη» νέων κρουσμάτων

Τεράστιο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, όπου χθες είχαμε 79 κρούσματα!

Τεράστιο προβληματισμό προκαλεί η τεράστια αύξηση των νέων μολύνσεων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, όπου μόνο χθες, Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 79 νέα κρούσματα (!), αριθμός που δεν είχε παρουσιαστεί ούτε τον χειμώνα!

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή μας, θέτει εκ νέου τις υγειονομικές αρχές και τους τοπικούς φορείς σε εγρήγορση καθώς τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν λίγες μόνο εβδομάδες από την επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων.

Ο προβληματισμός προέρχεται από το γεγονός ότι τα κρούσματα εντοπίζονται στον γενικό πληθυσμό και σε ότι αφορά και τα Γιάννενα, κυρίως σε νέους ανθρώπους και όχι μόνο στις γνωστές συρροές.

Τα νοσοκομεία προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία αλλά την ίδια ώρα η κλιμάκωση της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο δημιουργεί προβληματισμό καθώς ήδη υπάρχει συσσωρευμένη κούραση στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας ρωτήθηκε για την κατάσταση και εξέφρασε καθαρά τον προβληματισμό του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές του Ιουλίου. Ο ίδιος έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ενώ ξεκαθάρισε ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και των υπόλοιπων υγειονομικών που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό.

«Μας προβληματίζει ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Θέλουμε και ελπίζουμε μέσα στο επόμενο διάστημα- κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, να αυξηθούν και να ενταθούν οι εμβολιασμοί. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο- ένα ποσοστό της τάξης του 20%,  πρέπει να ακολουθήσουν τον εμβολιασμό για να θωρακίσουμε εντελώς το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά.

Τα κρούσματα και οι ηλικίες

Σε ότι αφορά την χθεσινή ημέρα, νέα μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.107 νέες περιπτώσεις, έπειτα από 65.011 τεστ. Παράλληλα, σημειώθηκαν 10 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.773, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 153. Μικρή αλλά σταθερή άνοδο παρουσιάζουν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία με 68 το τελευταίο 24ωρο, ενώ δόθηκαν 60 εξιτήρια.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων και όπως προαναφέραμε, στην Ήπειρο είχαμε συνολικά 87 νέα κρούσματα, με τα 79 να εντοπίζονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, έξι στην Π.Ε. Πρέβεζας και δυο νέα κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Επίσης, κατά μία 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες έκανε γνωστό χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά τα άτομα ηλικίας 15-40 ετών. Ο συνωστισμός, ιδιαίτερα στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όπως είπε, συνέβαλε στην άνοδο των κρουσμάτων.

Παράλληλα σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα. «Δεν σταματάμε να φοράμε τη μάσκα» είναι το μήνυμα που έστειλε και πάλι, λέγοντας ότι η επιτροπή έχει επισημάνει πως κρατάμε τη μάσκα και δεν τη φοράμε όταν δεν χρειάζεται, με κριτήριο την κοινή λογική π.χ. όταν αθλούμαστε σε εξωτερικό χώρο. Το 51% των νέων μολύνσεων διαγνώστηκαν με self test.

Η κα. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων θεωρούν ότι το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, δηλαδή δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν κολλήσουν, θα νοσήσουν ελαφρά. Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό όσων δίσταζαν μέχρι σήμερα να το πράξουν.

Ισχυρή σύσταση

Εξάλλου, ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί υποχρεωτικό rapid test για την επιστροφή από τα νησιά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διευκρίνισε πως στην επιτροπή ειδικών έγινε συζήτηση σχετικά με τις επιστροφές από τα νησιά με χρήση αρνητικού rapid test, ωστόσο εξήγησε ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση σχετικά με τη δυνατότητα testing στα νησιά.

Είπε, επίσης ότι αναμένονται επιμέρους ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία και την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

–  Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

– Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Από την άλλη, την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού, βάσει των εισηγήσεων που έχει κάνει η Επιτροπή Βιοηθικής.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, σε αυτή τη φάση εξετάζεται το σενάριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό και στα γηροκομεία.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής», γνωστοποίησε χθες απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν οι επικείμενες ανακοινώσεις, η κ. Πελώνη συνέστησε «λίγη υπομονή» έως την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι στα μέσα του Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στην εισήγηση της που δόθηκε στη δημοσιότητα, έκανε αναφορά σε προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας». Όπως τονίζεται, η σύσταση υποχρεωτικότητας αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Η Επιτροπή εισηγείται να ακολουθηθούν τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Εστίαση – Ψυχαγωγία

Αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό περί διαχωρισμού σε αμιγείς και μεικτούς χώρους σε ό,τι αφορά στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν όλα τα επίκαιρα δεδομένα και αναλόγως θα γίνουν ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδος».

Υπενθύμισε πως η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και επανέλαβε την παρότρυνση για εμβολιασμό σε όλους όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας