Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ -Χρήσιμο «εργαλείο» ο τουριστικός οδηγός του Αεροδρομίου

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία του τουριστικού οδηγού του Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων παρουσίασε η γιαννιώτικη εταιρεία ηλεκτρονικών εφαρμογών που τον δημιούργησε.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Ιουλίου έχει συγκεντρώσει 3.255 προβολές και οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από την Ελλάδα, την Αμερική, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως ο οδηγός, που βρίσκεται στη διεύθυνση ioanninaairport.eu, σχεδιάστηκε σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον με γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη περιήγηση, δίνοντας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή (π.χ. διαμονή, μετακίνηση, αναψυχή κ.ά.).

Στην ουσία παρέχει πληροφορίες σε επιβάτες και επισκέπτες, που δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα λόγω της έλλειψης ανάλογης ιστοσελίδας, να αντλήσουν πληροφορίες για τις πτήσεις και τον προορισμό.

Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της διαρκούς ανάπτυξης του Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων, συνεχίζει να λειτουργεί και φέτος το γραφείο παροχής τουριστικών πληροφοριών, που επιμελείται η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων με σκοπό, όπως πάντα, την πληρέστερη τουριστική ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επιβατών, που ταξιδεύουν στην Ήπειρο.

Το γραφείο στεγάζεται στον χώρο αφίξεων και παρέχει πλούσιο τουριστικό υλικό όπως χάρτες του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου, πληροφοριακό υλικό για τα μουσεία, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και τις δραστηριότητες και τη γαστρονομία που προσφέρει η περιοχή μας.

Το γραφείο λειτουργεί υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου και συνοδού τουριστικών γκρουπ Κατερίνας Ιωαννίδου. Στον χώρο είναι εγκατεστημένη και μια οθόνη touch screen, για την παροχή πληροφοριών, που αφορούν τον προορισμό.

Το γραφείο πληροφοριών λειτουργεί για άλλη μια φορά σε συνεργασία με την διοίκηση του αερολιμένα Ιωαννίνων, τους οποίους η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά.

Τέλος, η νεοσύστατη αεροπορική εταιρία Epirus Aviation ξεκίνησε να παρέχει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων τις υπηρεσίες της.

Αυτές επικεντρώνονται στις εκπαιδευτικές πτήσεις, στο aerotaxi, στο sightseeing, στις κινηματογραφικές λήψεις κ.ά.

Αυξημένη η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Εν τω μεταξύ, παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, «υπερνικά» η διάθεση για ταξίδι.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ και στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων, η κίνηση του πρώτου εξαμήνου του 2022 προσέγγισε το 90,6% του 2019, με τον συνολικό αριθμό των διακινηθέντων επιβατών να ανέρχεται στα 22.407.879.

Μάλιστα, τον Ιούνιο, οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό ήταν οριακά μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 (3.480.812, άνοδος 0,1%).

Σε σχέση με πέρσι, η άνοδος της επιβατικής κίνησης ανήλθε στο 269,1% στο πρώτο εξάμηνο και τον Ιούνιο στο 167,6%.

Οι τιμές

Από την άλλη, οι μεταφορές αποτέλεσαν την κατηγορία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως ανακοίνωσε, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ Ιουλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2021, προέκυψε αύξηση 11,6%.

Σε σχέση με τον Ιούνιο παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση, καθώς ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μείωσης 1,4%. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, παρατηρήθηκε αύξηση 20,6% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

Ειδικότερα, οι κυριότερες μεταβολές τιμών στην κατηγορία «Μεταφορές» διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: +62,3%,
  • Μεταφορά επιβατών με πλοίο: +25,4%,
  • Μεταφορά επιβατών με ταξί: +32,9%,
  • Καύσιμα και λιπαντικά: +33,0%,
  • Αυτοκίνητα καινούργια: +12,4%,
  • Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα: +15,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ