Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων

Με 36 νέα κρούσματα σε δύο ημέρες, τα Γιάννενα επέστρεψαν για τα καλά σε κατάσταση συναγερμού, παρότι τα κρούσματα προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες από τρεις κύριες εστίες, που εξακολουθούν να «δίνουν» κρούσματα καθημερινά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 19 νέα κρούσματα στα Ιωάννινα, τρία στην Άρτα και ένα στη Θεσπρωτία. Την Τρίτη, τα Ιωάννινα κατέγραψαν 17 νέα κρούσματα με τις εστίες μετάδοσης του ιού, να καταγράφονται στην Πεδινή, όπου όλα ξεκίνησαν από ένα μνημόσυνο και το τραπέζι που ακολούθησε, σε χωριά του Δήμου Πωγωνίου όπου εκτιμάται, ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», που αναδεικνύεται πλέον σε εστία υπερμετάδοσης.
Μετά τα κρούσματα σε ασθενείς και συνοδούς αρχικά και έπειτα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ορθοπεδική και τη Νεφρολογική Κλινική, από την Τρίτη έχουν προκύψει νέα κρούσματα σε ασθενείς, συνοδούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη Χειρουργική Κλινική, κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία.
Τα μέτρα είναι πλέον αυστηρά στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου κανείς δε μπορεί να μπει πλέον στο εσωτερικό του «Χατζηκώστα», χωρίς να κάνει rapid test, φαίνεται όμως, ότι ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί εντός των Κλινικών και αυτό δημιουργεί εκτός από ανησυχία και μεγάλο πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Στον Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν rapid test την Τετάρτη στο Καλπάκι και πληροφορίες αναφέρουν, ότι βρέθηκε ένα θετικό, ενώ την Πέμπτη, Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρεθούν στον Παρακάλαμο όπου επίσης έχουν εντοπιστεί κρούσματα για τη διενέργεια rapid test στους κατοίκους.
Στην Πεδινή, όπου το δημοτικό Σχολείο έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα, εξακολουθούν να βγαίνουν κρούσματα, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έλεγχος με rapid test από Μονάδες του ΕΟΔΥ.
Τα κρούσματα στη χώρα
Εξάλλου, και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496, εκ των οποίων τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Την ίδια ώρα, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι, ενώ μειώθηκε ελαφρά ο αριθμός νέων απωλειών.
Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167.549, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.073 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53.600 (61%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 284 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, οι 202 (71,1%) είναι άνδρες. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 1.185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Με τους 17 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, οι νεκροί φθάνουν πλέον τους 6.034 συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.547 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ