ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Μοναδικές γεύσεις προσέφερε η Ηπειρωτική Γαστρονομία

Την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις από πρωτότυπες συνταγές που δημιούργησαν με βάση τέσσερα παραδοσιακά προϊόντα της Ηπείρου, διακεκριμένοι σεφ, είχαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» όπου παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του εγχειρήματος για την Ηπειρωτική Γαστρονομία.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έφερε κοντά την Περιφέρεια, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον δήμο Ιωαννιτών, την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, τη Δημόσια ΣΑΕΚ Ιωαννίνων και το Σωματείο Εστιατορίων «Παμβώτις» που ένωσαν δυνάμεις ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα τέσσερα παραδοσιακά προϊόντα της Ηπείρου στα οποία στηρίζεται η πρωτοβουλία είναι το τυρί κασκαβάλ, το κρέας από τη φυλή προβάτου «Ορεινό Ηπείρου», η καπνιστή πέστροφα και η πατάτα Χρυσοβίτσας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, εκτός από το θεωρητικό σκέλος και τη γευστική δοκιμή που ακολούθησε, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και για την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε (www.gastronomyepirus.gr) η οποία είναι και πλατφόρμα επικοινωνίας των πολιτών, που ενημερώνονται για τις συνταγές και για ό,τι άλλο σχετικό υπάρχει με τα τέσσερα προϊόντα και όσα θα ακολουθήσουν.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε η συνολική παρουσίαση της πρωτοβουλίας από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον προϊστάμενο του τμήματος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Ντέμο για την προσπάθεια και τη δημιουργία της ιστοσελίδας αντίστοιχα, ενώ η Ιουλία Κατσαδήμα, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο».

Για την πατάτα Χρυσοβίτσας

Ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα την καταχώρηση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά και τα πλεονεκτήματα για τα οποία το συγκεκριμένο προϊόν διακρίνεται.

«Είναι ένα προϊόν με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, με πολλές ολικές φυτικές ίνες, περιέχει ανόργανα στοιχεία και μεταλλικά άλατα και διακρίνεται από το πολύ χαμηλό επίπεδο λιπαρών», ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν.

Το «Ορεινό Ηπείρου»

Ακολούθησε η παρουσίαση της στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τη φυλή του προβάτου «Ορεινό Ηπείρου», με στοιχεία για τη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών της φυλής, αλλά και τα στοιχεία μίας ενδιαφέρουσας έρευνας σε επίπεδο καταναλωτή.

Το Πάσχα για πρώτη φορά διατέθηκαν 100 αμνοερίφια της φυλής «Ορεινό Ηπείρου» σε επιλεγμένα κρεοπωλεία της περιοχής και η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε εντυπωσιακή. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιακή όμως ήταν η θερμή ανταπόκριση των καταναλωτών που κλήθηκαν στη συνέχεια να καταγράψουν σε ένα ερωτηματολόγιο τις απόψεις τους για την ποιότητα του κρέατος σε σχέση με ένα «συμβατικό» αμνοερίφιο.

Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας παρουσίασε αναλυτικά ο Καθηγητής στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δημ. Σκάλκος.