Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Η πόλη τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με έναν διαφορετικό τρόπο ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Από το πρωί της Τρίτης, η είσοδος του δημαρχείου στολίστηκε, το ΔΗΠΕΘΕ μερίμνησε για την μουσική και από την εντεταλμένη σύμβουλο Γιάννα Μαμακή και εθελόντριες του Μητρώου που έχει δημιουργήσει ο Δήμος διανεμήθηκαν δεκάδες κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες κάθε ηλικίας.
«Τιμούμε την μητέρα, την γιαγιά, την αδελφή, την κόρη, την φίλη. Τιμούμε την γυναίκα που καθημερινά δίνει τον αγώνα της ζωής, που μοχθεί, που είναι παρούσα για όλους. Και οφείλουμε την τιμή αυτή να την δείχνουμε καθημερινά» ανέφερε η κ. Μαμακή σε δήλωσή της.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε μία σειρά από δραματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινωνία.
Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου
Παράλληλα, σε μήνυμα της προέδρου της επιτροπής ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών, Χριστίνας Κωτσαντή, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μελετώντας τα στοιχεία της Βουλής των Ελλήνων, διαπιστώνουμε πως οι γυναίκες Βουλευτές είναι 56 εκ των 300, δηλαδή συνιστούν μόλις στο 19% του κοινοβουλίου. Στον δικό μας δε Δήμο, οι εκλεγμένες Δημοτικοί Σύμβουλοι είμαστε 11 από τους 45, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 24%. Αντίστοιχα, στην περιφέρεια Ηπείρου οι γυναίκες συνιστούν το 21,5% των εκλεγμένων.
Να σημειώσω πως σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής του 2011, το 50,8% του πληθυσμού είναι γένους θηλυκού. Από τα παραπάνω, φαίνεται πως οι θεσμικές εξελίξεις πραγματοποιούνται αργά, ενώ η αλλαγή των κοινωνιών ακολουθεί το δικό της ρυθμό. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και την εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδος.

Οι αριθμοί έχουν την δική τους σημασία, όμως η έλλειψη ισότιμης παρουσίας στην πολιτική ζωή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μια έλλειψη που στερεί από την πολιτική την ενσυναίσθηση, την διαλλακτικότητα, την ικανότητα ανάληψης της ισορροπημένου ρίσκου αλλά και την ευχέρεια να συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί, πολύτιμα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν την γυναικεία φύση. Σε ένα σκηνικό στημένο κατά τα αντρικά πρότυπα εξουσίας και αντιμετωπίζοντας συχνά τον σεξισμό σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλεται να διαφυλάξουμε την προσωπική μας ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου μας, και με αυτοπεποίθηση, και με ενσυναίσθηση να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Μπορούμε να πετύχουμε μόνο διαφυλάσσοντας την διαφορετικότητα μας και αποδεικνύοντας πως «γίνεται και αλλιώς».

Οι εικόνες πολέμου των τελευταίων ημερών -οι αποχωρισμοί οικογενειών, τα παιδιά στα καταφύγια, εγκατάλειψη των σπιτιών και δάκρυα, τα νοσούντα παιδιά, οι γέννες στον χώρο των καταφυγίων, πόνος, ερείπια, τραυματισμοί, θάνατος. Ποια γυναίκα δεν έβαλε τον εαυτό της στην θέση αυτής που βλέπει, ποια δεν πόνεσε, ποια δεν έκλαψε, ποια δεν ρώτησε «μα γιατί;» .
Η ευαισθησία, η διαφορετική οπτική μας γωνία, η δυνατότητα να δίνουμε ζωή μάς χαρακτηρίζει και μας κάνει να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο την πολιτική πραγματικότητα. Συνεπώς, η ανισότητα στην εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων επηρεάζει με τρόπο καθοριστικό την πολιτική και την ιστορία. Ας ενωθούμε λοιπόν όλες μαζί, προασπίζοντας και επιδιώκοντας την διεθνή ειρήνη, αίτημα πιο επίκαιρο από ποτέ».

Σιωπηρή διαμαρτυρία για τις γυναικοκτονίες

Εν τω μεταξύ, η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό αφιέρωσε τη φετινή 8η του Μάρτη σ’ όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν.
Η Επιτροπή γυναικών, ανήμερα της 8ης Μαρτίου προχώρησε σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλη τη γιαννιώτικη κοινωνία και να προτάξει το σύνθημα πως η ζωή χωρίς φόβο είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως φύλλου, και οφείλει να διασφαλιστεί απόλυτα.
Μέλη της παράταξης, κρατώντας πλακάτ με τα ονόματα των θυμάτων γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την χώρα μας τον τελευταίο χρόνο τόνισαν ότι δεν αρκούν οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες ή δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινομένου, αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την βία μαζί με την κοινωνία των πολιτών.
Το μέλος της παράταξης, Κική Δημολένη, σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η 8η Μάρτιου είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από ένα αιώνα.

«Μας θυμίζει τις ράφτρες στις βιοτεχνίες «κάτεργα» της Νέας Υόρκης, που το 1908 ύψωσαν τη φωνή τους για πρώτη φορά οργανωμένες διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα και για τις εργαζόμενες γυναίκες. Μας θυμίζει όμως και τους αγώνες που δίνουν σήμερα οι σύγχρονες γυναίκες, αλλά και τα ολοένα κι αυξανόμενα φαινόμενα βίας εναντίον τους», σημείωσε αρχικά.
«Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό αφιερώνει τη φετινή 8η του Μάρτη σ’ όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν.
17 γυναικοκτονίες το 2021
2 γυναικοκτονίες το 2022

Μια μαύρη λίστα που τελειωμό δεν έχει», είπε στη συνέχεια. Τα στοιχεία άλλωστε αποκαλύπτουν ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίσταται σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Υπολογίζεται ότι περίπου 736 εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο, ή σύζυγο, ή συγγενή, αριθμός που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος και την τελευταία δεκαετία.
«Εμείς οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι δολοφονίες λόγω του φύλου τους. Οι γυναικοκτονίες είναι αύξηση της έμφυλης βίας στην πιο ακραία μορφή της. Δεν είναι οικογενειακό δράμα. Δεν έγιναν για λόγους τιμής. Δεν είναι εγκλήματα πάθους. Δεν έγιναν εν βρασμώ ψυχής. Δεν ήταν η κακιά στιγμή και δεν την σκότωσε, γιατί την αγαπούσε», τόνισε η κ. Δημολένη.

Στη συνέχεια παρουσίασε της προτάσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης έμφυλης βίας, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
– Νομική/ποινική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».
– Ενδυνάμωση του ρόλου των δομών προστασίας των θυμάτων και την πλαισίωσή τους από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.
– Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για τις γυναίκες – θύματα σ’ όλους τους Δήμους της χώρας.
– Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και ειδικά σεμινάρια και ενημέρωση, με σεβασμό και προτεραιότητα στη διαφορετικότητα των φύλλων.
– Καμπάνιες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και να υιοθετηθούν πολιτικές για την Ισότητα των φύλων.
«Δεν αρκούν οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες ή δράσεις. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την βία μαζί με την κοινωνία των πολιτών. Η ζωή χωρίς φόβο είναι αναφαίρετο δικαίωμα και οφείλει να διασφαλιστεί απόλυτα. Καμιά λιγότερη, καμιά δεν περισσεύει! Καμιά σιωπή και καμιά ανοχή σ’ αυτέ στις πρακτικές. Η Παράταξή μας, πιστή στις αρχές της Ισότητας των 2 φύλων, με δράσεις, εκδηλώσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια κοινωνία, για έναν Δήμο χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η κ. Δημολένη.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Ανακοίνωση για την χθεσινή ημέρα εξέδωσε και η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Σε αυτή επισημαίνονται και τα εξής: «Ένα μικρό τριαντάφυλλο και μια μεγάλη αγκαλιά είναι όλα όσα μπορεί και πρέπει να χαρίσει κανείς στην γυναίκα, όποια και αν είναι η θέση της στη ζωή μας. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η γιορτή Της και μας υπενθυμίζει την ξεχωριστή θέση, την οποία θα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα σε όλες τις κοινωνίες. Είναι αυτονόητη η ισότιμη θέση της γυναίκας στο γίγνεσθαι και θα ήταν περιττή η καθιέρωση ειδικής γιορτής, αν η κοινωνία των ανδρών είχε περισσότερη ενσυναίσθηση της τεράστιας προσφοράς της σε όλους τους τομείς. Είναι άστοχο και κυρίως απαράδεκτο να μιλάμε σήμερα για διαφορετικούς κόσμους, όταν η πλάση των δύο φύλλων έγινε για να υπάρξει ένας ισορροπημένος κόσμος χωρίς διαχωρισμούς ανάλογα με το φύλλο, το χρώμα και την διάπλαση. Έγιναν χιλιάδες αγώνες και χιλιάδες θυσίες για να υπάρξει η ισότητα μεταξύ άλλων και των δύο φύλλων και δεν έχει κανείς το δικαίωμα αμφισβήτησης και διαχωρισμού τους.
Η γυναίκα είναι η μάνα, η κόρη, η αδελφή, η σύζυγος, η σύντροφος, η μαχήτρια στον εργασιακό τομέα και στη ζωή και αξίζει τον απόλυτο σεβασμό και την αναγνώριση για τον πολυσύνθετο ρόλο της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Αν όλα τα εν τέλει μη αυτονόητα για πολλούς εδραιωθούν, τότε κάθε τέτοιος εορτασμός σαν τον σημερινό περιττεύει. Ας αφιερώσουμε την σημερινή γιορτή στη γυναίκα της Ουκρανίας, που δίνει τον δικό της αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, Χρόνια πολλά».

Η Μερόπη Τζούφη

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αναφέρει σε δήλωσή της, για την ημέρα της Γυναίκας:
«Τιμούμε σήμερα τις γυναίκες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, έχοντας κατά νου πως δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά μια μέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης πως ο αγώνας συνεχίζεται. 165 χρόνια μετά την 8η Μάρτη του 1857 οφείλουμε να θυμόμαστε πως είναι μια ημέρα απεργίας. Της απεργίας των γυναικών στα κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης, οι οποίες δούλευαν σε απάνθρωπες συνθήκες υπαμειβόμενες και χωρίς ωράριο. Είναι η μέρα που βγήκαν στον δρόμο διεκδικώντας. Είναι η μέρα που επιτέθηκε η αστυνομία και τις διέλυσε. Είναι η μέρα που ξεκίνησε η πάλη και ο αγώνας και δημιουργήθηκαν τα πρώτα συνδικάτα εργαζομένων γυναικών.
Σήμερα, στη σκιά του πολέμου, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η ασθενής θέση της γυναίκας στην εργασία, οι διακρίσεις, τα πυκνά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, η γιγάντωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων κατά της θηλυκότητας, η εξουσιαστική δύναμη της πατριαρχίας απλώνονται επικίνδυνα. Ο αριθμός γυναικοκτονιών συμπυκνώνει με τραγικό τρόπο το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας, παρά την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο διακηρύξεων και νομοθετικών ρυθμίσεων. Χρειαζόμαστε άμεση, δραστική, συντονισμένη και οριζόντια αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να παλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνει την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια, ενώ διεκδικεί την ίση εκπροσώπηση (50-50) στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών βάλλονται, επιχειρούμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την αναβάθμιση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή. Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δύναμη αλλαγής για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο για όλους».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Μήνυμα απέστειλε και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης.
Σε αυτό επισημαίνει τα εξής: «Σήμερα γιορτάζει η ζωή, γιορτάζει η Γυναίκα. Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής στους αγώνες της γυναίκας για ισότητα στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ενός αγώνα που ακόμη και σήμερα συνεχίζεται γιατί, δυστυχώς, οι ανισότητες και οι αδικίες δεν έχουν εξαλείφει απόλυτα. Οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε τις δικές μας ευθύνες, να αντιληφθούμε τον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας και να αγωνιστούμε στο πλευρό τους για την απόλυτη αναγνώριση της θέσης που θα πρέπει να έχει η Γυναίκα στη σημερινή κοινωνία και στην κοινωνία του αύριο.
Τον τελευταίο χρόνο στην χώρα μας έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών. Ας μπει επιτέλους ένα τέλος σε κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης και ας υψώσουμε όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του ένα τοίχος μηδενικής ανοχής στα εμπόδια, τα προβλήματα και τις επιθέσεις που υφίσταται η Γυναίκα. Στις Γυναίκες οφείλουμε σεβασμό, αγάπη και ευγνωμοσύνη γιατί η προσφορά τους στην κοινωνία και την ίδια τη ζωή είναι απεριόριστη. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ιωαννίνων

Σε δελτίο τύπου της Επιτροπής Δικαιωμάτων – Δικαιοσύνης και Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Ιωαννίνων, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα, που ήδη μετράμε 3 γυναικοκτονίες στη χώρα μας για το 2022 , μία γυναίκα-θύμα δυστυχώς και στην πόλη μας, με την τραγική παρακαταθήκη του 2021,που 17 γυναίκες έπεσαν θύματα από τον άντρα-νυν ή πρώην “σύζυγο” ή “σύντροφο”, τον άντρα-θύτη.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε τις γυναίκες , τα κορίτσια και κάθε θηλυκότητα να διεκδικήσουν τη θέση τους στη λήψη αποφάσεων στην πολιτική, τη δημόσια ζωή, στον συνδικαλισμό , στην επαγγελματική ζωή, σε όλους τους τομείς επιστήμης, στην ψυχαγωγία, στην δράση για το κλίμα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον αθλητισμό, στην επιχειρηματικότητα , στη Δημόσια Διοίκηση, στην οικοδόμηση της Ειρήνης. Οι αγώνες των γυναικών έχουν ιστορία και συνέχεια.Τιμούμε τις σουφραζέτες, τις εργάτριες, τις ακτιβίστριες και συνδικαλίστριες που αγωνίστηκαν πριν από μας. Τιμούμε την γυναίκα ηρωίδα της Πίνδου, τη γυναίκα ηρωίδα της Εθνικής αντίστασης απέναντι στους Ναζί κατακτητές και που πολλές τις έστησαν στον τοίχο, τη γυναίκα που αντιστάθηκε στην επτάχρονη δικατατορία, τις γυναίκες σύμβολα στη Νομική και στο Πολυτεχνείο. Τιμούμε τη γυναίκα –πρόσφυγα .Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνες γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να κατακτήσουμε. Γιατί είναι πολλά αυτά που κατακτήσαμε και απειλούνται. Γιατί έχει οξυνθεί η βία κατά των γυναικών, ο σεξισμός και η πατριαρχική αντεπίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Γιατί εξακολουθούμε να θεωρούμε επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του Μάρτη του 1857, όταν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες».

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Την στήριξη στις γυναίκες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα δίνει και τα Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος Χρήστος Γρίβας αναφέρθηκε σε όλα τα αιτήματα για ισότητα αλλά και στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να καλέσει τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, τόσο στις 8 Μάρτη, όσο και στο διάστημα μέχρι τις 8 Μάρτη, προβάλλοντας τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας.
«Γνωρίζουμε καλά ότι τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, όσο το παραγωγικό μοντέλο εστιάζει στα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών, όσο οι κυβερνήσεις επιμένουν ιδεοληπτικά να επιλέγουν να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάζοντας τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα. Σ’ αυτή την αέναη αλυσίδα εκμετάλλευσης οι γυναίκες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, οι φτωχότερες και οι πιο υπερεκμεταλλευόμενες. Η αφόρητη δυσωδία από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς που έρχονται στο φως σημαδεύει και την φετινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας. Πρόκειται για εγκλήματα που βαραίνουν όμως πάνω στη συλλογική συνείδηση ως εγκλήματα κατά των γυναικών».
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής σεξιστικής κουλτούρας από τα ΜΜΕ, που τυφλά αναπαράγουν τις ιδεοληψίες της κυρίαρχης πολιτικής τάξης, δίνουν άφεση αμαρτιών στους θύτες κατηγορώντας τα θύματα κακοποίησης και προβάλλουν αναχρονιστικά και επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς το ρόλο της γυναίκας κλπ. Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουν για να καταργήσουν την επισφάλεια στους χώρους εργασίας που, αν και δεν είναι η μόνη αιτία, διευκολύνει τις κακοποιητικές συμπεριφορές» τονίζει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Γρίβας.

Η Αριστερή Παρέμβαση

Σε ανακοίνωση της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μαρτίου, παγκόσμιας ημέρας των γυναικών. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση. Φέτος, τιμάμε την ημέρα της γυναίκας κάτω από τη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη προειδοποιούν για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό μας αυτή η εμπλοκή. Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργαζόμενες αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών».

Τέλος, σε ανακοίνωση της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο», σημειώνονται και τα εξής:
«Η φετινή 8η Μάρτη είναι και μέρα πάλης για την ειρήνη των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας. Η αλληλεγγύη μας και το βλέμμα μας στρέφονται στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις μητέρες και τα παιδιά, θύματα ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος.
Καλούμε όλες και όλους, σε μια απεργιακή αγωνιστική 8η Μάρτη, για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, ενάντια στις διακρίσεις, την έμφυλη βία και αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι δεμένος με την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας, για να χτίσουμε ένα κόσμο ισότητας, ελευθερίας και χειραφέτησης. Έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης. Πλήρης ισότητα των γυναικών – Προστασία της μητρότητας».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ