ΙΩΑΝΝΙΝΑ-Σε ετοιμότητα και εγρήγορση για τη νέα σχολική χρονιά

Σύσκεψη με τους Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ

Σύσκεψη με όλους τους Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην προτεραιότητα που έχει δοθεί για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων, καθώς και στους υγειονομικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, όπως έγινε και κατά την προηγούμενη χρονιά.

Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες, έτσι όπως αυτές κατατεθήκαν από τους Διευθυντές μετά την τηλεδιάσκεψη κατά τη λήξη του σχολικού έτους.

Ο διάλογος μεταξύ των Διευθυντών  και των εκπροσώπων του Δήμου υπήρξε εποικοδομητικός και γόνιμος,  αφού όλα τέθηκαν επί τάπητος,  με προτάσεις για συνεργασία.

Τέλος, οι Διευθυντές  ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους  της εκπαίδευσης  για την άμεση επίλυση και ανταπόκριση των αιτημάτων.

Η διαδικασία έκλεισε με την ευχή για μια “καλή σχολική χρονιά”, με υπομονή, δύναμη και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς  και τους γονείς.

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Εξάλλου, ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για εκπαιδευτικούς και μαθητές με επιπλέον μέτρα για την διασφάλιση της υγείας, ζητά ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης.

Ουσιαστικά, ζητούν να υπάρξει μέριμνα αναφορικά με την πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών ενώ παράλληλα κρίνουν απαραίτητα να γίνουν νέες απολυμάνσεις στους σχολικούς χώρους.

Ο κ. Μιχάλης υπογραμμίζει πως μέσα στην τελευταία αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, το Υπουργείο ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα,  επαναφέρει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εύρεση χώρων προκειμένου να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

Ο κ. Μιχάλης επανέλαβε το πάγιο αίτημα λήψης επιπλέον μέτρων ώστε να υπάρχει αυξημένη προστασία και να μην μπουν εκ’ νέου τα παιδιά των σχολείων σε τηλεκπαίδευση. Υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι τα παιδιά δείχνουν μεγάλη ωριμότητα στην τήρηση των κανόνων και των μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία: «Μας είχε προκαλέσει θετική εντύπωση το γεγονός ότι τα παιδιά εφαρμόζουν τους κανόνες και τις οδηγίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ενημέρωσης που λαμβάνουν πρώτα από την οικογένειά τους και έπειτα από τα μέσα ενημέρωσης και άλλες πηγές».

Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας

Παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοίνωσε σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τα εξής:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

– οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

– οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19:

– απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

– επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

– Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

– Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι αυτοί οι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης Covid-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, το ΥΠΑΙΘ σημειώνει πως «οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.

Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού».

Το υπουργείο υπενθυμίζει και τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και εύχεται «καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και πρόοδο για όλες και όλους».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας