Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ – «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στις Εφορείες Αρχαιοτήτων

Η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022» με σειρά δράσεων:

Πέμπτη και Παρασκευή, 26 και 27 Μαΐου:

Κάστρο Ιωαννίνων: Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του Κάστρου.  Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού, κατόπιν συνεννόησης με τις σχολικές ομάδες. Οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν τα κατάλοιπα από τη βυζαντινή περίοδο της ιστορίας της καστροπολιτείας των Ιωαννίνων.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Μάτα Κορτζή, Δήμητρα Παπαϊωάννου, αρχαιολόγοι.

Τηλ. επικοινωνίας: 2651039580.

Κυριακή,  29 Μαΐου:

«Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων». Θα πραγματοποιηθεί περιπατητική περιήγηση στο σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια. Σημεία αναφοράς αυτής της περιδιάβασης γίνονται τα οθωμανικά μνημεία της πλατείας Πνευματικού Κέντρου (Τζαμί του Βελή Πασά ή Τσιεκούρ, Μεντρεσές), το Ρολόι, το Δημαρχείο, η Μεραρχία, η Τράπεζα Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωάννινων, υπαίθριοι χώροι και εικαστικά έργα. Δομείται σε στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και ανιχνεύει τη διαχρονία και τον μετασχηματισμό του σύγχρονου κέντρου της πόλης από την Οθωμανική περίοδο έως τον 21ο αιώνα.  Η περιήγηση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Πνευματικού Κέντρου, ώρα 11:00. Υπεύθυνοι προγράμματος: Σοφία Κίγκα, Ελένη Κοτζαμποπούλου, Νεονίλλη Κούπαρη, αρχαιολόγοι. Τηλ. επικοινωνίας 2651001067, email skigka@culture.gr.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Παράλληλα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας λαμβάνει και φέτος μέρος στην πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για σύζευξη της εκπαίδευσης με την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Με αφορμή τον εορτασμό, την Παρασκευή 27 Μαΐου, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Παραποτάμου, θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φυτά και βότανα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας», αναδεικνύοντας τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου.

Μέσα από την επαφή με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της μόνιμης συλλογής και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του μουσείου, το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τον φυτικό κόσμο.

Οι μικροί μαθητές, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση και ανακαλύψουν εκθέματα που απεικονίζουν φυτικά μοτίβα, θα πρασινίσουν την αυλή του μουσείου φυτεύοντας διάφορα λουλούδια και σε εικαστικό εργαστήρι που θα ακολουθήσει, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, που θα αναρτηθούν στη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ