Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Η ακριβή βενζίνη δεν… «φρενάρει» τους γκαζάκηδες οδηγούς

Μέσα σε έναν μόνο μήνα βεβαιώθηκαν σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο
σχεδόν 1.600 παραβάσεις του ΚΟΚ, για υπερβολική ταχύτητα!

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιήθηκαν χθες τα συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις του ΚΟΚ για τον Μάρτιο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως παρά την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, δεν «τσιγκουνεύονται», καθώς μέσα σε έναν μόνο μήνα και με την αμόλυβδη να κινείται σε πάνω από δυο ευρώ το λίτρο, οι παραβάσεις του ΚΟΚ ξεπέρασαν τις 5.000, με τις παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα να αγγίζουν τις 1.600!
Ειδικότερα, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 5.034 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:
1.581 για υπερβολική ταχύτητα
260 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
187 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
93 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/ αντικανονικό προσπέρασμα/ αντικανονικό ελιγμό
63 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
46 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
10 για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 103 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 55 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 621 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Τροχαία ατυχήματα
Παράλληλα, τον μήνα Μάρτιο, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2021).
Ειδικότερα, τον μήνα που μας πέρασε δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο τροχαίο (όπως και το 2021), ενώ είχαμε δυο τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι ενός το 2021) και επτά τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 6 το 2021).
Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 10 το 2021).
Ειδικότερα, τον Μάρτιο δεν θρηνήσαμε κανέναν νεκρό στην άσφαλτο (όπως και το 2021), ενώ είχαμε δυο σοβαρά τραυματίες (έναντι ενός το 2021) και 10 ελαφρά τραυματίες (έναντι 9 το 2021)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας «Stop» και η οδήγηση χωρίς σύνεση.
Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ