Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ-Χωρίς τέλος τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις

Κόπηκε η κυκλοφορία προς Αρτοπούλα στον Δήμο Δωδώνης, μετά την πτώση μιας μικρής γέφυρας

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην Ήπειρο, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια, εξαιτίας των πολλών και έντονων βροχοπτώσεων.

Χθες, ο τηλεοπτικός φακός του Ioannina TV, αποτύπωσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αρτοπούλα του Δήμου Δωδώνης, όπου μια μικρή οδική γέφυρα, δεν άντεξε την πίεση των ορμητικών νερών από τις έντονες βροχοπτώσεις της Κυριακής και της Δευτέρας και κατέπεσε, αποκόπτοντας την κυκλοφορία προς την Αρτοπούλα και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, που εξυπηρετούνται από επαρχιακές διόδους.

Για την ακρίβεια βέβαια, η συγκεκριμένη γέφυρα στην Αρτοπούλα, δεν παρουσιάζει καμία φθορά στα βάθρα της, αλλά όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, η ζημιά έγινε από το επάνω μέρος, όταν τα νερά «έφαγαν» το οδόστρωμα στην μία πλευρά της γέφυρας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Είναι η δεύτερη οδική γέφυρα μετά από αυτήν της Γότιστας του δήμου Μετσόβου που κατέπεσε πριν από δύο εβδομάδες, που υποχωρεί από την πίεση των νερών και ήδη συνεργεία της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Δωδώνης έχουν κινηθεί για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την αποκατάσταση της οδικής συγκοινωνίας από και προς τα χωριά, που προς το παρόν εξυπηρετούνται από παράπλευρες οδούς.

Η γέφυρα Μπέλεϊ στη Γότιστα

Από την άλλη, οι εργασίες που έγιναν από συνεργεία του ΓΕΣ για την τοποθέτηση μίας μεταλλικής γέφυρας τύπου Μπέλεϊ στη Μεγ. Γότιστα, όπου προ δύο εβδομάδων είχε καταπέσει η οδική γέφυρα, ολοκληρώθηκαν στην πρώτη τους φάση τουλάχιστον, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη με ανάρτησή του να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τη διοίκηση του ΓΕΣ, τον επικεφαλής στρατηγό που βρέθηκε επί τόπου καθ’ όλη τη διάρκεια των  εργασιών, την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και το προσωπικό που εργάστηκε για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, σε διάστημα λίγων ημερών.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση των μεταλλικών κομματιών στο «πάτωμα» της γέφυρας, που αναμένεται να δοθεί σε χρήση για την κυκλοφορία οχημάτων το επόμενο 10ήμερο.

Προβλήματα σε Φιλιάτες και Σούλι

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο δήμο Φιλιατών, από πλημμυρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα να «πνιγούν» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κυρίως εσπεριδοειδών, με τους κόπους των παραγωγών, να πηγαίνουν χαμένοι.

Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε σταβλικές εγκαταστάσεις, με χαρακτηριστική μία περίπτωση, που τα νερά της βροχής παρέσυραν ένα τμήμα από τοίχο του στάβλου, μέσα στον οποίο βρισκόταν σταβλισμένα δεκάδες αιγοπρόβατα.

Τα… κομμάτια τους προσπαθούν να μαζέψουν για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στον δήμο Σουλίου που πριν προλάβουν να καταμετρήσουν τις ζημιές του προηγούμενου κύματος κακοκαιρίας, κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα νέο κύμα, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της Κυριακής και της Δευτέρας.

Μία οικογένεια κινδύνεψε να πνιγεί στην κατοικία της, όταν η στάθμη των νερών από παρακείμενο χείμαρρο ανέβηκε πολύ μέσα σε ελάχιστα λεπτά, όμως στάθηκαν τυχεροί, καθώς η βροχή σταμάτησε και τα νερά άρχισαν να υποχωρούν πριν φτάσει η βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

Ζημιές καταγράφονται σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουλίου Γ. Καραγιάννη και σε σπίτια και σε σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ ο ίδιος τόνισε, ότι είναι τόσο μεγάλες οι ποσότητες της βροχής, που είναι αδύνατο να αποστραγγιστούν τα νερά που συγκεντρώνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από τον Κωκυτό, παραπόταμο του Αχέροντα, παρότι η κοίτη του έχει καθαριστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ