Μέσω του προγράμματος οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ενισχύονται με 12 νέα, σύγχρονα, οχήματα – Η ενίσχυση αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των τοπικών υπηρεσιών, ειδικά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Σημαντικά και πολλαπλά είναι τα οφέλη για την Ήπειρο, από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», μέσω του οποίου η περιφέρειά μας, παραλαμβάνει 12 νέα πυροσβεστικά οχήματα.
Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», υλοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο, η ενίσχυση αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Σώματος με σύγχρονα μέσα.
Έτσι, η κατανομή των οχημάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου έχει ως εξής:
- Δυο υδροφόρα πυροσβεστικά παντός εδάφους χωρητικότητας 12.000 λίτρων.
- Ένα υδροφόρο πυροσβεστικό χωρητικότητας 20.000 λίτρων.
- Ένα υδροφόρο πυροσβεστικό χωρητικότητας 1.000 λίτρων.
- Ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού.
- Ένα όχημα μεταφοράς εξοπλισμού.
- Ένα βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων.
- Πέντε οχήματα 4×4.
Τα νέα μέσα ενισχύουν καθοριστικά την ετοιμότητα των τοπικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση σε πυρκαγιές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η παραλαβή αποτελεί μέρος του εθνικού σχεδίου ενίσχυσης του στόλου με πάνω από 1.400 νέα οχήματα έως το 2026, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε δήλωση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφέρει: «Η ενίσχυση της Ηπείρου με 12 νέα οχήματα δεν είναι απλώς μια αναβάθμιση εξοπλισμού. Είναι μια ουσιαστική επένδυση στην ασφάλεια των πολιτών και στην ανθεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας απέναντι στους κινδύνους της εποχής μας. Οι πυροσβέστες της περιοχής δίνουν καθημερινά μάχη στην πρώτη γραμμή. Η Πολιτεία τους στηρίζει έμπρακτα, με σύγχρονα και αξιόπιστα μέσα, που ενισχύουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα και προστατεύουν τη ζωή και το έργο τους.
Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, χτίζουμε μια πιο ασφαλή και προετοιμασμένη Περιφέρεια».
Η Μ. Κεφάλα
Από την άλλη, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, σε συνέχεια της συνάντησής της με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου τέθηκε με έμφαση το ζήτημα της αναβάθμισης των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων και της ενίσχυσης της ΕΜΟΔΕ Ηπείρου, η οποία καλύπτει επιχειρησιακά ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι μόνο, αναφέρει πως, την Παρασκευή, ο κ. Κεφαλογιάννης, επικοινώνησε μαζί της και την ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε η παραχώρηση έξι νέων οχημάτων προς τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».
Συγκεκριμένα, από τα 12 προαναφερόμενα οχήματα, ο νομός Ιωαννίνων θα παραλάβει: Ένα βυτιοφόρο όχημα (6Χ4) μεταφοράς υγρών καυσίμων, ένα υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα (6Χ4) 12.000 lt νερού, ένα λεωφορείο 22 θέσεων, ένα υδροφόρο όχημα μεταφοράς νερού (6Χ4 ή 8Χ4) 20.000 lt νερού, ένα Mercedes-Benz Sprinter ειδικής διαμόρφωσης (4Χ4) και ένα Isuzu D-Max (4X4).
Σε δήλωσή της η Μαρία Κεφάλα αναφέρει: «Η ενίσχυση αυτή αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των τοπικών υπηρεσιών, ειδικά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και των αυξανόμενων απαιτήσεων λόγω της κλιματικής κρίσης. Η προστασία των πολιτών, του φυσικού πλούτου και των δασών μας απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό, προετοιμασία και στελεχωμένες δομές πρώτης γραμμής. Θα συνεχίσουμε με επιμονή και σχέδιο να εργαζόμαστε για μια ισχυρή πολιτική προστασία στην Ήπειρο, μέσα από στενή συνεργασία, συνεχή διεκδίκηση και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Ο νομός Πρέβεζας
Τέλος, με τέσσερα 4 νέα Πυροσβεστικά Οχήματα ενισχύεται και ο νομός της Πρέβεζας.
Ο βουλευτής Σπύρος Κυριάκης, αναφέρει σε δήλωσή του: «Μετά την πρωτοφανή, φετινή ενίσχυση της υπηρετούσας δύναμης του νομού μας με 20 εποχικούς Πυροσβέστες και την άνευ προηγουμένου κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στις Πυροσβεστικές μας Υπηρεσίες, ένα ακόμα αίτημα για την προμήθεια νέου εξοπλισμού ικανοποιείται. Τα 4 νέα πυροσβεστικά οχήματα από το πρόγραμμα «Αιγίς», θα συμβάλουν σημαντικά στη στήριξη και υποβοήθηση του ανεκτίμητου έργου των ανθρώπων που μάχονται στην πρώτη γραμμή, για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών».
Και στη συνέχεια αφού ευχαριστεί τον κ. Κεφαλογιάννη, για τη συνολική του προσφορά στην αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, αναφέρει και τα εξής: «Κυρίως όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άντρες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί επάξια στα αλλεπάλληλα και δύσκολα συμβάντα που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό. Εύχομαι η ενίσχυση με τα νέα οχήματα να συμβάλει περαιτέρω στο δύσκολο και πολύτιμο έργο που επιτελούν, ευελπιστώντας σε μία ήρεμη εφεξής αντιπυρική περίοδο».
Βασίλης Λούπας, από την Εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ», 02/08/2025





