Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΗΠΕΙΡΟΣ – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Προβλήματα σε όλους τους δήμους και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, με την Πολιτική Προστασία να χρησιμοποιεί 30 μηχανήματα ώστε να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς – Στο Λεκανοπέδιο η βροχόπτωση έφτασε το 300% της μέσης μηνιαίας τιμής του Ιανουαρίου

 

Αρκετά προβλήματα σε όλη την Ήπειρο και στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, έχει προκαλέσει η ασταμάτητη, από τα ξημερώματα της Τρίτης, βροχόπτωση.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η βροχή μέχρι τις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων είχε ξεπεράσει τα 35 χιλιοστά, ενώ τις τελευταίες πέντε ημέρες, η μέση ημερήσια βροχόπτωση ήταν στα ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, κάτι που έχει ως άμεση και ορατή συνέπεια, να είναι αδύνατη η αποστράγγιση των νερών προς το αποστραγγιστικό δίκτυο του λεκανοπεδίου με κατάληξη τη λίμνη Παμβώτιδα και τις καταβόθρες στο νότιο τμήμα του.

Ήδη, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μέχρι και την Τρίτη η βροχόπτωση έφτασε το 300% της μέσης μηνιαίας τιμής του Ιανουαρίου, με τις προβλέψεις να δείχνουν συνέχεια των βροχοπτώσεων, με μικρότερη πάντως ένταση με μία μικρή διήμερη ανάπαυλα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας βρίσκεται πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του υπερχειλιστή, το θυρόφραγμα τις τελευταίες ημέρες παραμένει ελεγχόμενα ανοιχτό, είναι αδύνατο όμως να εκτονώσει τις τεράστιες ποσότητες που καταλήγουν μέσω της βροχής και μέσω των αγωγών ομβρίων στη λίμνη.

Η άνοδος της στάθμης της Παμβώτιδας είναι ευδιάκριτη στον καθένα, με γυμνό μάτι, στην περιοχή του Μόλου, όπου λίγο απέχει από το να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του κρηπιδότοιχου, ενώ για να μπει κάποιος επιβάτης στα καραβάκια θα πρέπει πλέον να ανέβει μερικά σκαλιά και όχι να τα κατέβει, όπως συμβαίνει συνήθως από τα μέσα καλοκαιριού και έπειτα.

Στο μέτωπο των ζημιών, καταγράφονται κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε όλους τους δήμους, και στο εθνικό αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται επί ποδός χρησιμοποιώντας σχεδόν 30 μηχανήματα ώστε να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Στα ορεινά καταγράφονται χιονοπτώσεις, που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατέβουν σε πιο χαμηλό υψόμετρο, επηρεάζοντας και ημιορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, αλλά όχι και το λεκανοπέδιο.

Στη Θεσπρωτία

Εξάλλου, αρκετά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το νομό Θεσπρωτίας

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των δήμων Σουλίου και Φιλιατών, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, έχει προκαλέσει αρκετές ζημιές σε παραγωγούς και κατοίκους των κάμπων Βρυσέλας και Κορύτιανης.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα το πρωί της Τρίτης και στην Εγνατία Οδό, όπου σημειώθηκε πτώση βράχου, διακόπτοντας προσωρινά το ρεύμα προς Ηγουμενίτσα και προκαλώντας λακκούβα στο ρεύμα προς Ιωάννινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ