Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Επιδείνωση του καιρού σήμερα, με νέες χιονοπτώσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με αυτό, το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε την κακοκαιρία «Bianca» έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και τα φαινόμενα παρουσίασαν χθες πρόσκαιρη ύφεση. Ωστόσο, από σήμερα Τρίτη προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού για το επόμενο διήμερο, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια χώρα και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης).

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τρίτη, προβλέπονται κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σαββατοκύριακο

Παράλληλα, το ύψος του χιονιού μετά τις χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή ξεπέρασε τα 60 εκατοστά στα ορεινά του Μετσόβου, του Ζαγορίου, της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 19 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και άλλα των δήμων κινήθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο για τον αποχιονισμό, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γεώργιος Σουκουβέλος, δε δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καθώς γινόταν συνεχής αποχιονισμός από μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις οχημάτων και ενός λεωφορείου, που μετέφερε επισκέπτες στο Μονοδένδρι, που δε διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες και χρειάστηκαν βοήθεια για να μετακινηθούν.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα επικρατεί παγετός και ακόμη και όσοι βλέπουν «μαυρισμένο» τον δρόμο, να έχουν στο μυαλό τους, ότι δεν είναι απόλυτα ασφαλής και ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης, όσοι τυχόν θέλουν να επισκεφτούν το Ζαγόρι για βόλτα ή για φαγητό, να έχουν μαζί τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί είχαμε την Κυριακή κάποια περιστατικά, που έφτασε κόσμος στην περιοχή και χρειάστηκε βοήθεια για να επιστρέψει στα Ιωάννινα», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

Στο Μέτσοβο

Αντίστοιχα ισχυρή ήταν η χιονόπτωση και στο Μέτσοβο με τον δήμαρχο Κων. Τζαφέα να στέκεται στην άριστη συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και την Πολιτική Προστασία, ώστε να αντιμετωπιστούν από την αρχή όλα τα προβλήματα και η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

«Ο φετινός χειμώνας σε αντίθεση με τον περσινό έχει πάρα πολλές χιονοπτώσεις και αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά αφενός έχουμε μάθει να τα αντιμετωπίζουμε και δεν υπάρχει κανένα χωριό αποκλεισμένο και επίσης από το Νοέμβριο είναι συνεχής η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων στον Προφήτη Ηλία και στο Ανήλιο, που λειτουργούν με απόλυτη οργάνωση και επαγγελματισμό και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε κάθε σαββατοκύριακο πάρα πολλούς επισκέπτες από την Ήπειρο και από άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας», ανέφερε ο δήμαρχος Μετσόβου.

Τα φορτηγά στην Εγνατία

Τέλος, στην Εγνατία οδό απαγορεύτηκε από το απόγευμα του Σαββάτου, η διέλευση βαρέων οχημάτων, για προληπτικούς λόγους, με συνέπεια να σχηματιστούν «ουρές» χιλιομέτρων πριν τα διόδια Δροσοχωρίου.

Ωστόσο, σταδιακά και μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής δόθηκε σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος και για τα φορτηγά με την επισήμανση, ότι θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες για να τους επιτραπεί η διέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ