Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΗΠΕΙΡΟΣ -Μονόδρομος η συνεργασία για τα απορρίμματα

Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Πωγωνίου, επανέρχονται στο θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης 

Στο μείζον θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης επανήλθαν με δηλώσεις τους την Πέμπτη και με αφορμή τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Πωγωνίου και Κόνιτσας, αλλά και των άλλων για τους οποίους έχει ληφθεί απόφαση σύναψης προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης.

Ο κ. Καχριμάνης και ο κ. Καψάλης, απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που είχε προηγηθεί για πολιτιστική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι δύο αυτοδιοικητικοί οργανισμοί.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επισήμανε πως για τους ΣΜΑ έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο για την εξάμηνη  δοκιμαστική τους λειτουργία.

«Γνωρίζουνε ότι είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και πρέπει να κλείσει, δεν βλέπω ενδιαφέρον. Από τον περασμένο Μάιο έστειλα επιστολή στο ΦΟΔΣΑ, δεν υπήρξε ανταπόκριση για να τα δουλέψουμε. Έτσι ξεκινήσαμε τη διαδικασία με τους δήμους, ώστε να κατεβάσουμε το κόστος λειτουργίας. Έφτασε η Περιφέρεια που θέλει να αποδεσμευτεί μετά την εξάμηνη λειτουργία, και να παραδώσει τους ΣΜΑ στο ΦΟΔΣΑ, να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα και θα αναλάβει και το κόστος των καυσίμων, γιατί το έργο πρέπει να κλείσει και να κλείσει επιτυχώς», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ο ΦΟΔΣΑ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Πρέβεζας, ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν έχει γίνει.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε για τη συζήτηση, αλλά πρέπει άμεσα να έχουμε λύσεις. Έτσι έχουν έρθει οι δήμαρχοι για να προχωρήσουμε στη δοκιμαστική λειτουργία. Από κει και πέρα θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς προτείναμε στο ΦΟΔΣΑ να συμμετάσχει στην προγραμματική σύμβαση, αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κων. Καψάλης, ανέφερε πως «θέλω να πιστεύω ότι όλα τα ζητήματα λύνονται μέσα από καλή συνεργασία, όλων των Δήμων, του ΦΟΔΣΑ αλλά και με την Περιφέρεια, η οποία έχει συντελέσει στα μέγιστα μέχρι σήμερα».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέμε ευχαριστούμε μέχρι σήμερα αυτό που έκανε η Περιφέρεια, έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα πρέπει οι δύο βαθμοί να συνεργαστούν και να βγάλουν το αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Δεν διανοείται σήμερα, με μηδενικό το κόστος λειτουργίας, να καλύπτεται όλο από την περιφέρεια, να λέμε ότι δεν θέλουμε και ότι θα αναλάβουμε με δικές μας πρωτοβουλίες».

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Πωγωνίου τόνισε πως δεν μπορεί να λύνονται ζητήματα με αυτόν τον τρόπο.

«Θέλω να πιστεύω ότι η Περιφέρεια που μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει ώστε η Ήπειρος να ήταν πρώτη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και τη συμμετοχή τη δική μας, δυστυχώς να χάνουμε αυτό το προνόμιο από άλλες περιοχές γιατί έχουμε σπαζοκεφαλιές και στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε κάτι άλλα πράγματα που ειπώθηκαν και στη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ», είπε.

Και καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν, τονίζοντας τα εξής: «Θα πρέπει να συνεργαστούμε, μπορούμε, ο στόχος είναι κοινός είναι δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης, δεν θα μπούμε σε αυτούς τους εγωισμούς. Πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε  να γίνει η διαχείριση μέσα από τους  ΣΜΑ και φυσικά όπως είπε και ο Περιφερειάρχης συν τω χρόνω θα αποδεσμευτεί η Περιφέρεια και θα μεταβιβαστεί στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Αλλά για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη οικονομική διαχείριση  που είναι προς όφελος των δημοτών επιβάλλεται η συνεργασία, την οποία κάποιοι δεν την θέλουν, προσωπικά ως μέση φωνή το έχω διαμηνύσει. Δυστυχώς ενώ δεσμεύτηκαν όλοι οι δήμαρχοι να έχουμε συνάντηση με την Περιφέρεια κάποιοι αυτή τη συνάντηση (και δεν ευθύνεται η Περιφέρεια) την «πυρπόλησαν» και δεν έγινε ποτέ».

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ