ΗΠΕΙΡΟΣ – Παραμένει η «πληγή» με τις βοσκήσιμες εκτάσεις

Χωρίς λύση παραμένει το θέμα των βοσκήσιμων εκτάσεων και για την Ήπειρο, καθώς σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, περισσότερα από 50.000 στρέμματα έχουν δηλωθεί στην Ήπειρο ως επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, από πρόσωπα στη συντριπτική πλειονότητά τους από την Κρήτη, μόνο για το 2021.

Όπως σημειώνεται οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, διαπίστωσαν τι ακριβώς συμβαίνει όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μηδενικές επιδοτήσεις, ενώ περίμεναν το αντίθετο, παρότι κάποιοι από αυτούς είχαν αγοράσει μέσω μεταβιβάσεων εκτάσεις από δικαιούχους του εθνικού αποθέματος πριν το 2020. Κάποιοι άλλοι μάλιστα είχαν αγοράσει και ζωικό κεφάλαιο, όντας στην πράξη επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, όμως και χρεώθηκαν και δεν εισέπραξαν αυτά που προσδοκούσαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, ο Γεν. Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγροτών» Ιωαννίνων με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία είχε επισημάνει το μείζον ζήτημα και την τεράστια ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου, χωρίς όμως έκτοτε να υπάρξει κάποια σχετική παρέμβαση.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, μόλις πριν από λίγες ημέρες, μία επιστολή – καταγγελία που δημοσιεύθηκε στην Agrenda, με αποστολείς παραγωγούς από την Κρήτη, που δηλώνουν ιδιοκτήτες εκτάσεων και απασχολούμενοι σε Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) επανέφερε στη δημοσιότητα με λεπτομέρειες αυτή τη φορά ένα πρωτοφανές σχέδιο, που στήθηκε με επίκεντρο την Κρήτη, και που επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας στα ορεινά βοσκοτόπια της Ηπείρου.

Όσοι φέρεται να παίρνουν μέρος σε όσα καταγγέλλονται, εντοπίζουν πριν από κάθε άλλον σε όλη τη χώρα, τις διαθέσιμες εκτάσεις του εθνικού αποθέματος, που δηλώνονται από τους ίδιους, που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες με πλασματικές εγγραφές στο Ε9 των αιτούντων ή του εκμισθωτή.

Οι αιτούντες προέρχονται από την Κρήτη, και κάποιοι από την Αττική, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τις πλασματικές δηλώσεις ιδιοκτησίας, οι αιτήσεις συνοδεύονται και από πλασματικές εγγραφές αριθμού ζωικού κεφαλαίου, όπου έχει γίνει ήδη αρχικός έλεγχος που επιβεβαίωσε, ότι τα δηλωθέντα στοιχεία του αριθμού των ζώων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία 135.000 στρέμματα είναι καταπατημένα βοσκοτόπια στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία, και μέσω των πλασματικών στοιχείων οι δηλωθέντες ως ιδιοκτήτες επιχειρούν να εισπράξουν για το 2021 μέσω του εθνικού αποθέματος, τη βασική ενίσχυση για κάθε στρέμμα (20,24 ευρώ /στρέμμα), και από 1.400 ευρώ έκαστος εξισωτική αποζημίωση. Μάλιστα, στην Ήπειρο μόνο για το 2021, η έκταση των δηλωθέντων εκτάσεων από απομακρυσμένους ιδιοκτήτες ξεπέρασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας τα 50.000 στρέμματα, με τους καταγγέλλοντες να κάνουν λόγο για εσωτερική πληροφόρηση των αιτούντων από τα ΚΥΔ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού ήταν οι ίδιοι που μόλις εντάσσονταν καινούργιες επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, φρόντιζαν να τις δηλώσουν άμεσα.

Για την Ήπειρο

Υπενθυμίζουμε πως όπως είχαν αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, όσο και ο Σταύρος Τασιούλας, υπεύθυνος του τμήματος επιδοτήσεων του ΓΑΣ «Ένωση Αγροτών», αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν το έκανε, ήταν να έχει αποκλειστεί η μεταβίβαση εκτάσεων του εθνικού αποθέματος του 2020 και με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονταν οι παραγωγοί που ήθελαν να αγοράσουν δικαιώματα από πραγματικούς δικαιούχους του αποθέματος πριν το 2020.

«Είναι περισσότερες από 2.000 οι μεταβιβάσεις που έγιναν με αυτό το σκεπτικό στην Ελλάδα και πολλές από αυτές έγιναν και στην Ήπειρο. Δόθηκαν χρήματα σε παλιούς δικαιούχους, αγόρασαν και ζωικό κεφάλαιο και τελικά διαπίστωσαν, ότι δεν έχουν εκτάσεις, αφού τις έχουν δηλώσει άλλοι και είναι και χρεωμένοι», ανέφερε ο κ. Τασιούλας. «Δήλωσαν εκτάσεις στην Ήπειρο, παραγωγοί άλλων νομών, χωρίς να έχουν καν ζωικό κεφάλαιο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεψε να γίνουν οι μεταβιβάσεις, χωρίς τελικά οι νέοι δικαιούχοι να πάρουν τίποτε στα χέρια τους. Ενεργοποίησαν δηλαδή δικαιώματα, άνθρωποι που δεν έχουν καν ζωικό κεφάλαιο», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΓΑΣ «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης.