Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΗΠΕΙΡΟΣ – «Πυλώνας» ανάπτυξης ο εναλλακτικός τουρισμός

Πολλαπλά τα οφέλη από τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση του Ντίσελντορφ – Προτεραιότητα στην οργανωμένη προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν ο μοναδικός ελληνικός φορέας, που συμμετείχε με δικό της Περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur (ενσωματωμένη φέτος με την Caravan – Salon, την μεγαλύτερη Έκθεση στον κόσμο για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τροχόσπιτα), η οποία διοργανώθηκε από τις 27 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Η παρουσία της Περιφέρειας στην διοργάνωση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της συμμετοχής της από την αρχή της πανδημίας στις Εκθέσεις Τουρισμού του εξωτερικού  με φυσική παρουσία και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου EX. Tour του Προγράμματος Interreg IPA  «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020», του οποίου η Περιφέρεια Ηπείρου είναι επικεφαλής Εταίρος.

Βασικός στόχος του έργου είναι η οργανωμένη και συστηματική προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή μέσα από μια σειρά από σημαντικές παραβάσεις, οι βασικότερες των οποίων είναι:

– Η ανακατασκευή της Αναγνωστοπουλείου Σχολής στην Κόνιτσα, η οποία θα αποτελέσει την έδρα Σχολής Extreme Sports. Από την Σχολή θα αποφοιτούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες στον χώρο των extreme sports και των υπαίθριών δραστηριοτήτων.

– Η εκπόνηση μελέτης για τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής Extreme Sports (πρόγραμμα σπουδών, είδος πιστοποιήσεων, οργανόγραμμα, δομή κτλ).

– Η κατασκευή αναρριχητικών πεδίων στην περιοχή της Κόνιτσας και της Πρεμετής (Αλβανία).

– Η προώθηση της διασυνοριακής περιοχής ως προορισμό για τις extreme sports και  υπαίθριου τουρισμό.

Ενδεικτικό της σημαντικότητας του έργου είναι ότι την λειτουργία της Σχολής ανέλαβε ήδη το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου στελέχωσαν η Διευθύντρια Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας, Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος πραγματοποίησε και δύο ομιλίες στη σκηνή του Travel & Nature Connected, που μεταδόθηκαν και διαδικτυακά, με θέμα την Ήπειρο τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και το πρόγραμμα Ex Tour και τα μέλη της ομάδας έργου της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Ρογκότη και Ευάγγελος Τσιάρας.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν επίσης Δήμος Κόνιτσας, εταίρος του έργου και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Όσων αφορά στα ενδιαφέροντα απολογιστικά στοιχεία της έκθεσης καταγράφεται ότι 653 εκθέτες από 31 χώρες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουνε σε ένα κοινό 185.000 επισκεπτών τα προϊόντα και τις παροχές υπηρεσιών τους, ενώ για το 41% των επισκεπτών ήταν η πρώτη επίσκεψή τους στη συγκεκριμένη Έκθεση, πράγμα που υπογραμμίζει την μεγάλη απήχηση την οποία είχε στο κοινό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα κόσμο που άλλαξε από την πανδημία, η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε για τις διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού της Ηπείρου που θα επανα-δραστηριοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ