Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ – Οι αποφάσεις του Πνευματικού Κέντρου αποσκοπούν στην απαξίωση των δομών του

Μια «σκληρή» απάντηση στην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Ακονίδου, αλλά και στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, δίνει ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, αναφορικά με όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το θέμα των συγκεκριμένων εξελίξεων οι Καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου αναφέρονται στην αρχή προς τον Δήμαρχο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όταν η κάλπη των προηγούμενων δημοτικών εκλογών σας ανέδειξε Δήμαρχο των Ιωαννίνων, όλοι οι εργαζόμενοι στο Πνευματικό Κέντρο και στις δομές πολιτισμού της πόλης, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, χάρηκαν που θα αναλάμβανε τα ηνία ένας τόσο έμπειρος άνθρωπος, που η επιτυχής θητεία του στο Πνευματικό Κέντρο σίγουρα τον καθιστούσε βαθύ γνώστη των προβλημάτων αλλά και των αναγκών που έχουν οι καλλιτέχνες στην πόλη, στους οποίους έδωσε βήμα να ακουστούν και να προβληθούν, αλλά και τους ανέδειξε, αναγνωρίζοντας την αξία τους και τον πολυετή τους κόπο.
Όλοι πίστεψαν ότι μόνο εσείς κ. Δήμαρχε θα αποδεικνύατε την αγάπη σας προς τον πολιτισμό, ενισχύοντας τους εργάτες της τέχνης, εφόσον μάλιστα η επιλογή σας στο πρόσωπο της κας Ακονίδου για τη θέση που εσείς ο ίδιος κατείχατε στο παρελθόν, είναι όπως δείχνει μέχρι τώρα, άριστη, γεγονός που μας κάνει να θεωρούμε δεδομένη την εξέλιξη όλων των πολιτιστικών δομών αλλά και την ανάδειξη του Πνευματικού Κέντρο σε φωτεινό φάρος στον σκοταδισμό του πολιτισμού στην επαρχία».
Και στη συνέχεια αφού σημειώνουν πως αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Πνευματικό Κέντρο την εποχή του κορωνοϊού, αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν για να μη σταματήσει η παραγωγική δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου, αναφέρουν: «Εργαζόμενοι και διοίκηση, συμπλεύσαμε στον κοινό αυτό στόχο, παρόλες τις δυσκολίες, έτσι ώστε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο, να είμαστε κοντά στους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και άρτια προετοιμασμένοι απέναντι στο απαιτητικό πλέον κοινό των Ιωαννίνων. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να δεχόμαστε τα πάντα και πως δε θα αντιδράσουμε στις τελευταίες αποφάσεις της Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου, που ξεκάθαρα αποσκοπούν στην απαξίωση των δομών του. Και μάλιστα η αντίδρασή μας γίνεται πιο έντονη και σφοδρή, γιατί αισθανόμαστε ακόμη πιο αδικημένοι όταν έχουμε απέναντι εσάς, που με τη μέχρι τώρα πορεία σας ως Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, έχετε αποδείξει το αντίθετο! Αν πλέον ούτε εσείς μας καταλαβαίνετε, τότε δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την πόλη να μας καταλάβει…
Κύριε Δήμαρχε, με λύπη σας ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μιλάτε με απαξίωση για τον χώρο μας και τους εργαζομένους που εκπροσωπούμε, κατηγορώντας μας ότι είμαστε «ολιγάριθμοι επιτήδειοι». Σας πληροφορούμε λοιπόν πως όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει αλλά και οι επιστολές που έχουμε στείλει, αποφασίστηκαν στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήσαμε, με καθολική μάλιστα απαρτία και ομοφωνία. Αν τα λεγόμενά σας βοηθούν να δικαιολογήσετε την όλη κατάσταση που ισχύει στο Πνευματικό Κέντρο, λυπούμαστε αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ίσως η ενημέρωση που έχετε είναι εσφαλμένη.
Ο Σύλλογος των Καθηγητών του ΔΩΙ είναι ένα Σωματείο που δεν κατεβαίνει σε εκλογές με ψηφοδέλτια και παρατάξεις. Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του, μιας και δεν αντιδρούμε με το παραμικρό πρόβλημα, αλλά τώρα, που απειλείται η δουλειά μας και ο χώρος που τόσο πολύ αγαπούμε και φροντίζουμε. Είναι ένας Σύλλογος που πάνω από 20 χρόνια ξέρει πως να σέβεται και πως να διεκδικεί. Στην ιστορία του Συλλόγου μας έχουν καταγραφεί προσφυγές σε δικαστήρια και ασφαλιστικά μέτρα με όλες τις διοικήσεις. Συνεπώς, ο χαρακτηρισμός ότι είμαστε «πιόνια της αντιπολίτευσης» δε τιμά πρώτα από όλα εσάς και αποδεδειγμένα δεν ισχύει. Αν πάλι αυτό είναι μια δικαιολογία έτσι ώστε ο ίδιος να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ότι δεν συμβαίνουν όλα αυτά στο Πνευματικό Κέντρο, λυπούμαστε αλλά δεν θέλετε να παραδεχθείτε την πικρή αλήθεια».
Και καταλήγοντας οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου αναφέρονται και σε όσα είπε η κα Ακονίδου στην απάντησή της, και αφορά τους ίδιους και όσα έχουν αναφέρει: «Κα Ακονίδου, με την από 14 Σεπτεμβρίου 2022 επιστολή του Συλλόγου μας, στο ερώτημα 2, πρώτοι εμείς ζητούμε να μας δώσετε τις εισηγήσεις των διευθυντών, από τις οποίες προκύπτει ότι η μείωση των θέσεων θα εξοικονομήσει πόρους για το Πνευματικό Κέντρο, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχετε κάνει. Σας το έχουμε πριν από ένα μήνα και παρακαλούμε να ανακαλέσετε αυτά που είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και να παραδώσετε στο Προεδρείο του Συλλόγου μας τις εισηγήσεις των διευθυντών, όπως σας το ζητήσαμε από την πρώτη μας κιόλας επιστολή.
Τέλος, ο Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, θα επανέλθει σύντομα με νέα ανακοίνωση συμπαράστασης στους συναδέλφους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Φιλαρμονικής, για την απαράδεκτη και αναιτιολόγητη μείωση προσωπικού που παρατηρείται στην προκήρυξη με αριθ.πρωτ.947/10-10-2022».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ