Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΚΟΝΙΤΣΑ – Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση

 

 

Με λαμπρότητα και με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Κόνιτσας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με αφορμή την 110η επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς.

Η Κόνιτσα γιόρτασε την επέτειό της με λαμπρότητα, υπερηφάνεια, αλλά και περίσκεψη για τις ημέρες των τελευταίων μαχών πριν την θριαμβευτική είσοδο του ελληνικού Στρατού, με επικεφαλής τον Λοχαγό Παπανικολάου τότε στην Κόνιτσα και την ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχαν ο ίδιος και οι στρατιώτες του.

Τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κόνιτσα τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Σερ. Λιάπης, αλλά και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη που βρίσκεται στην περιοχή, περιμένοντας πιθανότατα από το βράδυ του Σαββάτου και τον Πρωθυπουργό, μετά την περιοδεία του στα Γρεβενά.

Αμέσως μετά την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, οι υφυπουργοί κ.κ. Οικονόμου και Αμυράς αντίστοιχα και η βουλευτής κα Κεφάλα αναφέρθηκαν στο μήνυμα της επετείου για την περιοχή της Κόνιτσας και την επαρχία της.

Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία το πρωί και την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στη θέση «Άη – Γιάννης», ενώ ακολούθησε η υποδοχή των προσκεκλημένων στο Δημαρχείο της Κόνιτσας από τον δήμαρχο Νικ. Εξάρχου, που πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στους κ.κ. Τασούλα και Οικονόμου και στη σύζυγο του Πρωθυπουργού.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη στιγμή των φετινών εκδηλώσεων, η παρουσία κα συμμετοχή σε αυτές μαθητών του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά, Κολοσσίου Κύπρου.

Ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Ανδρέας.

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα, διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Ηπείρου με θέμα «Ιστορικές σελίδες από την απελευθέρωση της Κόνιτσας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ