Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-«Επιχείρηση ελευθερία» και για τους εφήβους

Με τι θα εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα 15 έως 17 ετών, από την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού – Στην 5η θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας, σε ποσοστά εμβολιασμών η Ήπειρος

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση .για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19 Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ’ όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την σχετική εισήγηση για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Τα εμβόλια που είναι κατάλληλα για τους έφηβους είναι τα mRNA και αυτά χρησιμοποιούνται όπου ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει είπε η κ. Θεοδωρίδου. «Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών, επεσήμανε.. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.είπε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Τα ποσοστά ανά περιφέρεια

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η συγκεκριμένη περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα. Aκολουθεί η Ήπειρος με 47% και 37%, η Κεντρική Μακεδονία με 43% και 36%, η Κρήτη με 43% και 34%. Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%. Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, έπειτα από 26.449 τεστ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντοπίστηκαν 801 νέα κρούσματα. Παράλληλα ανακοινώθηκε ο θάνατος 6 ασθενών, ενώ 173 είναι οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές, όπου το τελευταίο 24ωρο είχαμε 59, ενώ δόθηκαν 15 εξιτήρια λόγω ίασης. Στην Ήπειρο, χθες Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 17 νέα κρούσματα, όλα στην Π.Ε. Π.Ε. Ιωαννίνων.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ