Ενδελεχείς ελέγχους στα έξι σχολικά κτίρια που παραμένουν κλειστά, μέχρι νεωτέρας και μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των «Κτιριακών Υποδομών», που βρίσκονται από την Πέμπτη στα Γιάννενα, πραγματοποιούν οι επιστήμονες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Τα σχολεία, εάν δεν υπάρξει άλλη ανακοίνωση τις επόμενες ώρες και όπως ήδη έχει ανακοινωθεί θα μείνουν κλειστά μέχρι και τις 20 Μαρτίου.
Τα σχολεία που παραμένουν κλειστά είναι, το Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων («Μαρούτσειο»), το 7ο Δημοτικό Σχολείο («Παυλίδειος Σχολή») – ΖΕΠ, το 4ο Νηπιαγωγείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο (λόγω συστέγασης), το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ιωαννίνων, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων («Βαλάνειος Σχολή») και το Γυμνάσιο Πεδινής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Ioannina TV, μόνο σε ένα σχολείο δεν έχει γίνει ακόμη έλεγχος και θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.
Η κάμερα του Ioannina TV, συνάντησε το κλιμάκιο στο 7ο δημοτικό στην Πλατεία Ομήρου, όπου έγινε αυτοψία εξωτερικά και εσωτερικά με την καθοδήγηση των ανθρώπων της διεύθυνσης.
Παρόντες οι πρόεδροι της επιτροπών Κωστής Κρικώνης και Κάτια Τζίμα ενώ παρούσα ήταν και η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών και υπηρεσιακά στελέχη.
Προτεραιότητα όλων είναι να διασφαλιστεί ότι τα σχολικά κτίρια μπορούν να υποδεχτούν εκ νέου τους μαθητές και τις μαθήτριες στις σχολικές αίθουσες. Αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα που αφορά τα συγκεκριμένα σχολεία και εάν απαιτηθούν εργασίες θα κριθεί από τα συμπεράσματα των κλιμακίων που θα παραδοθούν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή
Παράλληλα, ενημέρωση για τις ενέργειες της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για όλο το προηγούμενο δύσκολο και απαιτητικό διάστημα όπου εκτός των όποιων καταγεγραμμένων προβλημάτων έπρεπε να γίνουν και έλεγχοι μετά τις δυο σεισμικές δονήσεις της Κυριακής, έδωσε ο πρόεδρος Κωστής Κρικώνης.
Ο κ. Κρικώνης ξεκαθάρισε ότι πλην των έξι σχολικών συγκροτημάτων τα οποία και επανελέγχονται από τα κλιμάκια, στα υπόλοιπα σχολεία τα οποία ελέγχθηκαν από κλιμάκια μηχανικών του ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου και της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν διαπιστώθηκε θέμα ασφάλειας.
Τόνισε ότι έλεγχοι από τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ έγιναν πλην των συγκεκριμένων έξι σχολείων και στο 2ο Λύκειο, αλλά και στο 8ο Λύκειο κατόπιν σχετικού αιτήματος από τους οποίους δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα. Αναφορικά με τη συγκέντρωση υδάτων στο υπόγειο του 2ου ΓΕΛ, ο κ. Κρικώνης κατέθεσε αναλυτική περιγραφή όσων έχουν γίνει από την πλευρά της επιτροπής.
Όπως επανέλαβε, η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, κατόπιν ενημερώσεων της Διεύθυνσης του 2ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων και σχετικών εγγράφων που περιήλθαν σε γνώση της σχετικά με τη συγκέντρωση υδάτων στον υπόγειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, προέβη σε μια σειρά ενεργειών ενώ στο επόμενο διάστημα στο υπόγειο χώρο του σχολείου θα τοποθετηθεί και δεύτερο μηχάνημα απάντλησης υδάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει εκ νέου πρόβλημα.
Αναφορικά με το 8ο Λύκειο ο κ. Κρικώνης επανέλαβε ότι ουδέποτε έλαβε η Επιτροπή σχετικό αίτημα από τη διεύθυνση του σχολείου ωστόσο ο ίδιος παρακολουθεί και την εξέλιξη των θεμάτων στο συγκεκριμένο σχολικό κτήριο.
Τέλος επεσήμανε ότι από την πλευρά τους παρακολουθούν όλα τα θέματα των σχολείων προκειμένου να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Σύλλογος Γονέων του Λυκείου Ζωσιμαίας
Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων διευκρινίζει ότι δεν κάλεσε ή προέτρεψε σε κινητοποίηση για να ανοίξει το σχολείο.
Το σχολείο παραμένει κλειστό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «δεν έχει περιέλθει σε γνώση του συλλόγου καμία σχετική όχληση ή αίτημα από μέλη του που να αφορά την οργάνωση τέτοιας κίνησης», διαψεύδοντας τις όποιες αναφορές.
«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων λειτουργεί πάντοτε με υπευθυνότητα και σεβασμό προς όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταση ή παραπληροφόρηση» σημειώνει η ανακοίνωση ενώ ο σύλλογος παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν το σχολείο και την επαναλειτουργία του εάν δοθεί «πράσινο φως» από τα κλιμάκια ελέγχων.





