ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-Η χώρα βγαίνει από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, εμφανίστηκε από τα Ιωάννινα ο Πρωθυπουργός

Ενδιαφέροντα πράγματα περιελάμβανε η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην σύντομη ομιλία του, ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα, μετά την πανδημία.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός, έχοντας κάνει αρκετές αναφορές σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν νωρίτερα από τον περιφερειάρχη και τους άλλους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι η χώρα και οι πολίτες της, βγαίνουν σταδιακά από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, περισσότερο δυνατοί, χωρίς να παραγνωρίζει όπως είπε, τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών. Από την άλλη όμως, έδειξε προς την κατεύθυνση των προοπτικών ανάκαμψης της χώρας με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και κυριότερο αυτών το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Βγαίνουμε από μία περιπέτεια, από μία δοκιμασία, η οποία μας ταρακούνησε όλους πάρα πολύ. Θρηνήσαμε συμπολίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους. Ευτυχώς λιγότερους από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά παρά ταύτα η πανδημία άφησε πίσω της μεγάλα τραύματα. Άνοιξε όμως και καινούργιους δρόμους και δημιούργησε και καινούργιες προοπτικές και καινούργιες ευκαιρίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ίσως η πιο εμβληματική τέτοια ευκαιρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης και μέσα από αυτή την ανάκαμψη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματιζόμαστε, επαναξιολογώντας ενίοτε προτεραιότητες οι οποίες αναδείχθηκαν από την πανδημία. Η δέσμευσή μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αδυναμίες του ΕΣΥ καθώς θα υποχωρεί η πίεση από τους νοσηλευόμενους της πανδημίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο ΕΣΥ με καταλύτη την τεχνολογία η οποία επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος -όχι μόνο για τις προοπτικές των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- είμαι συνολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας.

Περάσαμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, σταθήκαμε όρθιοι, η κοινωνία πιστεύω ότι τελικά με τον τρόπο της ήρθε πιο κοντά, οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών σφυρηλατήθηκαν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα φανταζόντουσαν αδιανόητα ή αδύνατα πριν από κάποιο διάστημα και πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη θα χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μιας καλύτερης Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Μείζονα ζητήματα

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα θέματα που άνοιξε ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης έκανε μία πρώτη αναφορά στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και στην συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές. «Ιδιαίτερα όμως στην Ήπειρο, θέλω να το τονίσω, ότι βρήκαμε απόλυτη κατανόηση και συνεργασία. Μακάρι να είχαμε παντού την ίδια ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά, για να σταθεί στη συνέχεια στο μεγάλο ζήτημα του εμβολιασμού και της προσέλευσης των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Έχουμε χρέος να στηρίξομε την επιχείρηση “Ελευθερία”. Είναι μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, το να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και τις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και τους νεαρούς», τόνισε, για να απευθυνθεί στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο.

«Παρακαλώ Σεβασμιότατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά, προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως. Και πρέπει όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα, τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή, να σπεύσουν να το κάνουν».

Η κτηνοτροφία

Χθες, από την Περιφέρεια, ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο θέμα των δασικών χαρτών και γενικότερα στα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, κάνοντας λόγο για λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων, για τα οποία όμως γίνεται τεράστια προσπάθεια να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις, χωρίς να αδικηθεί κανείς.

«Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχε κάνει στα Γρεβενά τον Αύγουστο του 2018. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο έθεσε ο κ. Καχριμάνης, επικαλούμενος τη δική του δέσμευση από τα Τζουμέρκα το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστούν οδικά δίκτυα σε παρθένες περιοχές, όπου δεν υφίστανται καν δίκτυο για να περάσουν ανεμογεννήτριες, από την άλλη όμως είπε, ότι στα ίδια μέρη δε θα διανοιχθούν δρόμοι ούτε για άλλες χρήσεις.

«Ναι, δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε για ορεινή κτηνοτροφία. Και όπου υπάρχουν δρόμοι, προφανώς, δεν θα πρέπει να έχουμε γραφειοκρατικές δυστοκίες, αυτοί οι δρόμοι να βελτιώνονται λίγο για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι μας. Υπάρχουν όμως ορεινοί όγκοι οι οποίοι θα προστατευτούν απόλυτα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με μία νέα λογική χωροθέτησης οι ανανεώσιμες πηγές που τις χρειαζόμαστε -μην έχουμε αυταπάτες- μιλάμε βασικά για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες να πάνε σε περιοχές που είτε έχουν τις υποδομές, είτε οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν πιο θετικά. Έχουμε δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό και να προστατεύσουμε μία σειρά από περιοχές στις οποίες δεν πρέπει να πάνε οι ανεμογεννήτριες, όχι μόνο, γιατί είναι αισθητική επιβάρυνση αλλά και για τις υποδομές οι οποίες πρέπει να γίνουν για να φτάσουν οι γεννήτριες σε αυτά τα σημεία και αναφέρομαι σε δίκτυα, δρόμους και όλα τα σχετικά».