Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Λαμπρός ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων στην Ήπειρο

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, ανήμερα των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη Παμβώτιδα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, η πρώτη μετά από δύο χρόνια, που οι εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνταν λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα Άγια Θεοφάνεια θα γιορταστούν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου με Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στις 7 το πρωί, για να ακολουθήσει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασµού στις 10 το πρωί. Στις 11 το πρωί, η εκκλησιαστική πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών, θα μεταβεί στην πλατεία Μαβίλη για το τελετουργικό της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Θεοφάνεια στο γεφύρι της Πλάκας

Ξεχωριστή σημασία έχει φέτος η εκδήλωση για τον καθαγιασμό των υδάτων, που οργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε συνεργασία με τις κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου, στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, την ημέρα των Θεοφανείων, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί.

Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη τελετή που θα γίνει με φόντο το πλήρως αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας, με δεδομένο ότι το 2020 παρέμενε ακόμη ο μεταλλότυπος.

Στη Βροσίνα του Δ. Ζίτσας

Στο γεφύρι της Βροσίνας, στον Ζαλογγίτικο ποταμό, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Δήμου Ζίτσας. Η Θεία λειτουργία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροσίνας και θα ακολουθήσει η τελετή κατάδυσης από το γεφύρι. Με το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Αγιασμός στη Σκλίβανη

Τα Άγια Θεοφάνεια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης και η εκκλησιαστική επιτροπή θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.

Στο Γιοφύρι της Άρτας

Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στην Άρτα. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού από τον Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο και στη συνέχεια με πομπή μέσω της οδού Θειακογιάννη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του Αράχθου από το ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ