Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΣΙΚΑ – 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Στα… κάγκελα γονείς και μαθητές για τη συγχώνευση τμημάτων

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Κατσικά, προκάλεσε η απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου να δημιουργηθούν στη Β’ Τάξη δύο τμήματα με 27 και 25 μαθητές αντίστοιχα!

Το μεσημέρι της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από την Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών, την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αλλά και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τουλάχιστον δυο σχολείων, του 5ου Γυμνασίου και του Λυκείου Κατσικά, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητώντας να «σπάσουν» τα τμήματα που ξεπερνούν τους 25 ή και 27 μαθητές.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ζήτησαν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να «σπάσει» τα τμήματα καθώς ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος και δημιουργούνται εκπαιδευτικά θέματα αφενός στη διενέργεια των μαθημάτων και αφετέρου στο θέμα της τήρησης των μέτρων για την πανδημία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Τάσος Τόκας μετά τη συνάντηση που έγινε σε κλίμα όξυνσης, ξεκαθάρισε ότι από πλευράς του «δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε στο 5ο Γυμνάσιο αλλά ούτε και αλλού να γίνονται μαθήματα με τα παιδιά στοιβαγμένα».

Οι ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ζητήσαμε από την διευθύντρια να σπάσει τα τμήματα. Δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει. Η διεύθυνση εκπαίδευσης πιστή στις αποφάσεις του υπουργείου , και των νόμων που έχουν ψηφίσει χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις,

βάζουν στο ζύγι κόστους – οφέλους τις μορφωτικές ανάγκες, την υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών. Αναρωτιόμαστε πραγματικά όλοι, για ποια αναβάθμιση του σχολείου πανηγυρίζουν επιβάλλοντας 27άρια τμήματα; Πως θα βοηθηθεί το εκπαιδευτικό έργο με 27 μαθητές στην τάξη; Πως θα προστατευτεί η υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών σε τέτοιο συνωστισμό και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας; Απαιτούμε άμεσα να σπάσουν τα τμήματα για την προστασία της υγείας μας και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους. Καμία συγχώνευση- κλείσιμο τμήματος».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Κατσικά στην ανακοίνωσή του σημειώνει και τα εξής: «Σε εφαρμογή των αναχρονιστικών αποφάσεων που ανακοίνωσε μέσα στην πανδημία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και των νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, η Διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Κατσικά προχώρησε φέτος στην κατανομή 52 μαθητών της Β’ Τάξης σε δύο τμήματα (ένα 27άρι και ένα 25άρι).

Τα υπερμεγέθη τμήματα επιφέρουν τη διεύρυνση του ελλείμματος μόρφωσης, αφού, αντικειμενικά, μεγαλώνουν  την «απόσταση» μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και, παράλληλα, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Πολύ δε περισσότερο που, τους επόμενους «δύσκολους» μήνες του χειμώνα, τα παράθυρα στα σχολεία θα πρέπει να παραμένουν συνεχώς κλειστά, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα τους διακόπτει τη χρηματοδότηση για τη θέρμανση, καταλογίζοντάς τους ενεργειακή σπατάλη. Τα μέτρο κλεισίματος τμημάτων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προσεγγίζει τη μη πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού ως «βελτιωτική κίνηση» και «εξορθολογισμό», θυσιάζει τις παιδαγωγικές ανάγκες και την ασφάλεια των μαθητών στην ανάλγητη λογική του «κόστους». Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί. Απαιτούμε τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, με σύγχρονες δυνατότητες μάθησης και επαρκή υγειονομικά μέτρα. Να ανακληθούν οι αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις κλεισίματος και σύμπτυξης τμημάτων σε όλα τα σχολεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ