ΜΑΤΣΙΚΑΣ – Υπέρ της αλλαγής της οριοθέτησης και ο Στ. Καλογιάννης

Συνάντηση με τους εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων

Μια είδηση ιδιαίτερα σημαντική έκρυβε η συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, με εκπροσώπους της περιοχής του Μάτσικα.

Ωστόσο την συγκεκριμένη είδηση δεν την ανακοίνωσε ο ίδιος ο βουλευτής στο δελτίο τύπου που έστειλε, αλλά οι κάτοικοι, οι οποίοι λίγη ώρα μετά από τις ανακοινώσεις Καλογιάννη, απέστειλαν δικό τους δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με αυτό ο βουλευτής Ιωαννίνων, τάσσεται και αυτός, όπως και αρκετοί πλέον πολιτικοί παράγοντες του τόπου, υπέρ του επανακαθορισμού των οριογραμμών της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, όπου φυσικά κρίνεται αναγκαίο.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου των κατοίκων αναφέρονται τα εξής: «Κατά την συνάντηση μας με τον κ. Σταύρο Καλογιάννη στο γραφείο του, ετέθησαν από τα μέλη του Συλλόγου οι προβληματισμοί, η ανησυχία και οι προτάσεις μας σχετικά με τα μείζονα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Ακούσαμε με προσοχή τις αναλυτικές προτάσεις του κ. Καλογιάννη, (τις οποίες και έχει ήδη δημοσιοποιήσει με σημερινό δελτίο τύπου) και οι οποίες θα τεθούν στο Συμβούλιο μας, ώστε να αξιολογηθούν από τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών – Κατοίκων περιοχής Μάτσικα.

Επιπλέον όμως συζητήθηκε και το θέμα του επανακαθορισμού των οριογραμμών της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, όπου φυσικά κρίνεται αναγκαίο ώστε να αρθούν οι κατάφωρες αδικίες και τα αδιέξοδα, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο κ. Καλογιάννης».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον ίδιο τον βουλευτή στην οποία αρχικά αναφέρονταν πως οι κάτοικοι έθεσαν θέματα που αφορούν τη δόμηση και την έλλειψη βασικής αστικής υποδομής στην περιοχή, φωτισμός, πεζοδρόμια, δίκτυο αποχέτευσης, και εξέφρασαν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τη χάραξη του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, όπως αυτός είχε σχεδιαστεί προ δέκα και πλέον ετών.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο είναι σύνθετα και αλληλένδετα. Η αδιαφορία πολλών ετών έχει συσσωρεύσει και οξύνει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονταν, στο σύνολό τους, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που ολοκληρώθηκε το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε είχαν εγκριθεί τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) των τότε Δήμων Μπιζανίου (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009) και Εκάλης (ΦΕΚ 211 ΑΑΠΘ/2009), που ήταν απολύτως συμβατά με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού.

Ενημέρωσε τους κατοίκους ότι από την άνοιξη του 2019 εκπονείται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την προστασία της Παμβώτιδας, που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αναμένεται η ανάθεση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), το οποίο θα εγκριθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο ή να επικαιροποιηθεί η παλιά, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη ποδηλατόδρομου, τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης, αναμένεται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση και έγκριση των άλλων δύο μελετών (ΕΠΜ και ΤΠΣ) που είναι κρίσιμες για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, αφού θα πρέπει αυτές να λάβουν υπόψη τα δεδομένα της χάραξης του ποδηλατόδρομου.

Συνοψίζοντας ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Μάτσικα. Κατέστησα σαφές πως για να δοθεί οριστική λύση στα θέματα πρέπει να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Ιωαννιτών και ειδική πολεοδομική μελέτη για τον Μάτσικα, που θα καθορίσει τους όρους δόμησης, ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης. Αυτή είναι  πάγια θέση μου. Επισήμανα επίσης στους εκπροσώπους των κατοίκων του Μάτσικα ότι, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών δεν μπορεί να γίνει εντός του τρέχοντος έτους, αλλά θα απαιτήσει αρκετό διάστημα, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ανάθεσής τους και, ακολούθως, από τους χρόνους διαβούλευσης και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπηρεσιών. Οφείλουν συνεπώς τα συναρμόδια Υπουργεία να ορίσουν τις προτεραιότητες και να θέσουν σαφή χρονοδιαγράμματα. Από την πλευρά μου συνεχίζω την ενημέρωση των συμπολιτών μας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και επιμένοντας ότι πρέπει επιτέλους το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων να αποκτήσει ενιαίο και σύγχρονο σχεδιασμό, με γνώμονα την αειφορία».

Βασίλης Λούπας