Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Μεγάλες «πληγές» αφήνει πίσω της η κακοκαιρία

Χτυπήθηκαν οι ορεινές περιοχές Ιωαννίνων και Άρτας

Μεγάλες πληγές άφησε πίσω της η κακοκαιρία του τελευταίου 24ώρου σε όλη την Ήπειρο, κυρίως στους ορεινούς όγκους των Ιωαννίνων και της Άρτας αντίστοιχα.

Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή, που έλιωσε γρήγορα τα χιόνια στις κορυφές των βουνών, με τη βροχόπτωση της μίας εβδομάδας, δημιούργησε το υπόβαθρο για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που τελικά προέκυψε με το μπουρίνι της Δευτέρας.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, η Ήπειρος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τεράστια ποσά βροχής να καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στο εθνικό και κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Άρτας, με έμφαση στο Ανατολικό Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Το ρεύμα ανόδου της Εγνατίας οδού από Ιωάννινα προς Θεσσαλονίκη έκλεισε για πέντε και πλέον ώρες, αφού στην κοιλαδογέφυρα του Ανηλίου, οι ριπές ανέμου που έφταναν τα 130 χλμ. την ώρα, παρέσυραν μία νταλίκα, η οποία αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να κλείσει το ρεύμα ανόδου. Ευτυχώς, ο οδηγός της νταλίκας απεγκλωβίστηκε χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Προβλήματα σημειώθηκαν πάντως και στο λεκανοπέδιο, εξαιτίας της αδυναμίας του αποστραγγιστικού συστήματος να αποφορτίσει γρήγορα την ποσότητα των νερών.

Έτσι, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, Δημ. Μαυρογιώργος η υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε μία σειρά πλημμυρικών περιστατικών σε σταβλικές εγκαταστάσεις κυρίως στον Κατσικά και του Κουτσελιό.

«Σχεδόν στο σύνολό τους, τα προβλήματα σε σχέση με τη βατότητα των δρόμων έχουν αποκατασταθεί, αλλά θα χρειαστούν μερικές ημέρες υπομονής για να γίνει η αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μαυρογιώργος.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ