Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Μια ξεχωριστή έκθεση για τα Ηπειρώτικα μαξιλάρια

Υφαντά που φτιάχτηκαν με κόπο και μεράκι στον αργαλειό τις προηγούμενες δεκαετίες, από γυναίκες, γιαγιάδες, μητέρες, κόρες και εγγονές, για χρηστικούς ή και για άλλους λόγους, όπως το μεγάλωμα της προίκας, περιλαμβάνονται σε αποτυπωμένο φωτογραφικό υλικό στην έκθεση του Δημ. Φασούλη που φιλοξενείται στο ισόγειο του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η έκθεση με τίτλο «Τα Ηπειρώτικα μαξιλάρια» τα προσκέφαλα, όπως λεγόταν παλαιότερα, παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα της ηπειρώτικης υφαντικής τέχνης, που όσο περνούν τα χρόνια, χάνεται.

Ο κ. Φασοιύλης με καταγωγή από το Κεφαλοχώρι της Κόνιτσας περιηγήθηκε αρχικά στο Μοναστηράκι όπου εντόπισε, φωτογράφισε και απέκτησε κάποια από τα μαξιλάρια αυτά και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα χωριά της περιοχής της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, αποτυπώνοντας στο φωτογραφικό του φακό κάποια μοναδικά υφαντά.

«Τα μαξιλάρια αυτά είναι υφαντά που φτιάχτηκαν από αγράμματες κοπέλες στον αργαλειό, που έμαθαν την τέχνη από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους και για αυτό δεν πρέπει να χαθεί η τέχνη, αλλά να αναδειχθεί. Υπάρχει μία ποικιλία σχεδίων, που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις της κοπέλας που ύφανε το μαξιλάρι», ανέφερε ο κ. Φασούλης, που απηύθυνε και ένα γενικό κάλεσμα στους φοιτητές του Πολυτεχνείου και τους αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών, να μελετήσουν διεξοδικά τα υφαντά αυτά και τα σχέδια και να παραδειγματιστούν για το μέλλον. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο ισόγειο του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ