Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Kάλεσμα προς τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα

Κάλεσμα προς του πιστούς, που τις ημέρες αυτές θα παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες, να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες, απεύθυνε χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

Ο Μητροπολίτης απευθύνεται σε όλους τονίζοντας ότι και εκείνος όπως και όλοι οι εκκλησιαστικοί λειτουργοί, θα ήθελαν τις μέρες αυτές οι ναοί της χώρας να είναι γεμάτοι από κόσμο.

Ωστόσο, η πανδημία δεν επιτρέπει να βρίσκεται πολύς κόσμος στους ναούς ούτε να δημιουργηθεί συνωστισμός στους αίθριους χώρους. «Ζητάμε από τον κόσμο να καταλάβει ότι και για εμάς είναι πολύ δύσκολο αλλά οφείλουμε να κάνουμε υπακοή και να δείξουμε σύνεση μέχρι να βγούμε από αυτή την δοκιμασία».

Παράλληλα, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ανάλογα θα γίνουν και οι λειτουργίες της Ανάστασης και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ