Νέα σελίδα, με άρωμα γυναίκας, για το Πανεπιστήμιο

Με μεγάλη πλειοψηφία η Καθηγήτρια Ιατρικής, Άννα Μπατιστάτου, είναι από την Δευτέρα η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου – Οι Παναγιώτα Καντή, Ιωάννης Λεονάρδος, Θεόδωρος Ματίκας και Ξενοφών Μπήτικας οι νέοι αντιπρυτάνεις

Μια νέα, σημαντική σελίδα, άρχισε να γράφεται από το μεσημέρι της Δευτέρας για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, με την Καθηγήτρια Ιατρικής, Άννα Μπατιστάτου, να αναδεικνύεται – και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία – πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Η κα Μπατιστάτου, μέσα από την εκλογική διαδικασία των Συμβουλίων Διοίκησης και με οκτώ ψήφους έναντι τριών του Σταύρου Νικολόπουλου, αναδείχθηκε πανηγυρικά νέα Πρύτανης, καθώς δεν χρειάστηκε να γίνουν επαναληπτικές ψηφοφορίες, κατά τις οποίες θα μπορούσε να αναδειχθεί Πρύτανης ακόμη και με οριακή πλειοψηφία.

Μετά την εκλογή της κας Μπατιστάτου, αναδείχθηκε και το νέο αντιπρυτανικό σχήμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο έχει ως εξής:

  • Παναγιώτα Καντή (Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων)
  • Ιωάννης Λεονάρδος (Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών – Αντιπρύτανης Διοικητικών – Οικονομικών)
  • Θεόδωρος Ματίκας (Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών – Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης)
  • Ξενοφών Μπήτσικας (Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών – Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, δια βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας).

Να αναφέρουμε δε πως η Άννα Μπατιστάτου, είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Πρύτανης στην ιστορία του Πανεπιστημίου και η δεύτερη γυναίκα στη θέση αυτή, μετά τη Χριστίνα Δεδούση, καθηγήτρια Φιλοσοφικής, την περίοδο 1975-76.

Ποια είναι η νέα Πρύτανης

Η Άννα Μπατιστάτου, έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής (MD) το 1988 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι: M.Α. (1990), M.Phil. (1990) και Ph.D. (1993), Department of Pathology and Center for Neurobiology and Behavior, Columbia University, GSAS, ΝΥ, USA.

Το 1997 απέκτησε τον τίτλο Ιατρικής ειδικότητας στην Παθολογική Ανατομική. Από το 2002 είναι μέλος ΔΕΠ στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εξελέγη Καθηγήτρια το 2013). Έχει πλούσιο διαγνωστικό και ερευνητικό έργο.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κατανόηση της μοριακής παθογένειας των κακοήθων νεοπλασμάτων και στην αναγνώριση προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών σε ιστικό υλικό από ασθενείς με νεοπλασία. Έχει 216 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, που ευρετηριάζονται στη βάση δεδομένων pubmed, με αριθμό αναφορών 4219 και h-index 34 (Scopus). Είναι επίσης συγγραφέας λογοτεχνικού βιβλίου με τίτλο «Η ζωή εν πέτρα».

Την τελευταία πενταετία έχει διατελέσει στις ακόλουθες θέσεις: Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για την Ιατρική Ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής του ΚΕΣΥ/Υπουργείου Υγείας, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την έκδοση Κατευθυντήριων Οδηγιών για τον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ΚΕΣΥ, Μέλος της Επιτροπής Ογκολογίας του ΚΕΣΥ, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο UEMS Specialist Section of Pathology/European Board of Pathology, Μέλος της Educational Committee της European Society of Pathology, Μέλος του Advisory Board της European Society of Pathology και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (2016-2021).

Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια του Παθολογοανατομικού-Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το 2018.

Το πρακτικό εκλογής

Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, αναρτήθηκε και το Πρακτικό εκλογής της κας Μπατιστάτου.

Σε αυτό και αφού αρχικά περιγράφεται η διαδικασία εκλογής, στο τέλος, επισημαίνονται και τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 6 του Ν.4957/2022 για την εκλογή του Πρύτανη απαιτείται… Μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, µε απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης που λαµβάνεται µε µυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11), εκλέγεται ο Πρύτανης µεταξύ των υποψηφίων. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούµενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαµβάνεται την επόµενη εργάσιµη ηµέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία επτά ενδεκάτων (7/11). Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούµενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαµβάνεται την επόµενη εργάσιµη ηµέρα, οπότε απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των µελών. Αν κανείς υποψήφιος δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαµβάνεται µεταξύ των δύο (2) πρώτων σε ψήφους υποψηφίους. Αν στη δεύτερη θέση ισοψηφούν δύο (2) υποψήφιοι, η ψηφοφορία επαναλαµβάνεται, και εφόσον το αποτέλεσµα παραµένει το ίδιο, διενεργείται κλήρωση µεταξύ αυτών που ισοψήφησαν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επετεύχθη η απαιτούμενη πλειοψηφία 8/11 για την υποψήφια πρύτανη καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου και ως εκ τούτου η ψηφοφορία ολοκληρώνεται από την πρώτη ημέρα και η καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου εκλέγεται πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Μάλιστα, σημειώνεται πως ενώπιον της Εξελεγκτικής Επιτροπής, «δεν υποβλήθηκε ουδεμία ένσταση επί της διαδικασίας ψηφοφορίας, καταμέτρησης των ψήφων και εξαγωγής των αποτελεσμάτων».

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας