Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Νέα σελίδα στη διαχείριση της πανδημίας

Πως θα κάνουμε Πάσχα, τι αλλάζει αμέσως μετά – Διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, μόλις θα ανοίξουν τα σχολεία – Και πάλι διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων στα Γιάννενα

Σημαντικές ειδήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από εδώ και στο εξής, έδωσε η χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, υπό τον Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τις εξελίξεις και την άρση των μέτρων.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκτός από τον κ. Πλεύρη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι πλέον μπαίνουμε σε μία διαφορετική φάση της πανδημίας, στη φάση συνύπαρξης με τον ιό και τα μέτρα πλέον υπάρχουν αλλά χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία υποχρεωτικότητας. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν πιστεύει στην zero covid πολιτική, όπως τη βλέπουμε στην Κίνα.
«Αντιθέτως πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα.

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε επίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στη χώρα μας μειώνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες και σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου. Όσον αφορά τους «σκληρούς δείκτες», αναφέρθηκε στον δείκτη υπερβάλουσας θνητότητας. Όπως είπε, η Ελλάδα είχε μέσο όρο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για την υπερβάλουσα θνητότητα, ο κ. Πλεύρης, εξήγησε ότι ο δείκτης βοηθάει να καταλάβουμε ότι σε μία συγκεκριμένη περίοδο που υπήρχε πανδημία συγκριτικά με άλλα χρόνια κανονικότητας, πόσο παραπάνω θάνατοι καταγράφηκαν, και άρα πόσο επηρέασε η πανδημία.
Για βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους πανδημικούς δείκτες έκανε επίσης λόγο ο κ. Ζαούτης. O καθηγητής επεσήμανε πως η διασπορά οφείλεται στο νέο στέλεχος της Όμικρον υποομάδα ΒΑ.2, ωστόσο παρατηρείται βελτιωμένη εικόνα στα λύματα, καθώς και αποκλιμάκωση στα κρούσματα.

Από την πλευρά της η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε επίσης πως μπαίνουμε σε μία φάση, γι αυτό και χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης.
Συνοψίζοντας το μεταβατικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και το νέο μοντέλο διαχείρισης στο οποίο πηγαίνουμε είπε ότι βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της πανδημίας, επομένως:
1. εξακολουθεί να υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε
2. το νέο πλαίσιο έχει στόχο την προστασία, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας
Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέσα προστασίας (μάσκα, παραμονή στο σπίτι εφόσον υπάρχουν συμπτώματα, εμβολιασμός και ενισχυτική δόση, τροποποίηση της συμπεριφοράς ανάλογα με το διαφορετικό προφίλ κινδύνου για τον καθένα μας).

Όπως είπε, το μοντέλο κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης των μέτρων φαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο. «Βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης είναι να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας κάθημερινά», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση.
«Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερα περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως μιλάμε για μία προσαρμογή σε νέα δεδομένα μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης.

Τα σχολεία

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι φέτος επιλέχθηκαν ο τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος και η συστηματική ιχνηλάτηση επαφών, υποστηρίζοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο- στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον- φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε.
Στη νέα φάση, είπε, ο έλεγχος- όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα- θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. «Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι παρατηρώντας πιθανά συμπτώματα- όχι μόνο για κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν εξάρσεις λοιμώξεων γαστρεντερικού και αναπνευστικού- και εφόσον εντοπιστούν να κρατάνε στο σπίτι τα παιδιά και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, είπε.

Τα χθεσινά κρούσματα

Μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, αλλά αύξηση θυμάτων, συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, αποτυπώνεται στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την Covid-19.
Τα τεστ που έγιναν ήταν 183.833, οι εισαγωγές 231 και τα εξιτήρια 316.
Πιο αναλυτικά, χθες, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.365.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.259.613 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 130, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.590(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.765 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 291 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 162 (55.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (44.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Τέλος, στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 188 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 95 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 55 στην Π.Ε. Άρτας, 30 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 8 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ