Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Με τη Νεοελληνική Γλώσσα ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές

Πρεμιέρα, το πρωί της Παρασκευής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 8:30 π.μ. ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστα Καμπουράκη τα θέματα των εξετάσεων δόθηκαν στις 9 παρά δέκα το πρωί στα εξεταστικά κέντρα.  Η διάρκεια εξέτασης ήταν τρεις ώρες.

Το θέμα στο οποίο αναφέρονται τα τρία κείμενα είναι αναμενόμενο, «λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξηγούν. Ειδικότερα, το θέμα των φετινών Πανελλαδικών, ανήκει στην ευρύτερη ενότητα «Παράδοση και Πολιτισμός», η οποία διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Η δομή των τεσσάρων θεμάτων του διαγωνίσματος «είναι σαφής και ακολουθεί τους κανονισμούς του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ του Αυγούστου 2019».

Όμως τα θέματα Β2 και Β3 είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και προϋποθέτουν μεγάλη εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα του κειμένου και πολύ καλή γνώση της θεωρίας για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα ενός κειμένου. Το θέμα της έκθεσης αφορούσε την ιστορία και τις ιστορικές γνώσεις: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».

Στη Λογοτεχνία «έπεσαν» τρία πεζά κείμενα: Του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα).

Έξω από τα εξεταστικά κέντρα βρέθηκαν γονείς και κηδεμόνες που περίμεναν να περάσει η ώρα για να μάθουν πως έγραψαν τα παιδιά τους. Και οι γονείς, μερικές φορές περισσότερο και από τα ίδια τα παιδιά, έχουν άγχος για την διαδικασία των εξετάσεων.

Ωστόσο, χρειάζεται ψυχραιμία ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να συγκεντρωθούν και να αποδώσουν τα καλύτερα την ώρα της εξέτασης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη όλα κύλησαν ομαλά για τους εκατοντάδες μαθητές και χωρίς προβλήματα στην διάρκεια της πρώτης μέρας των εξετάσεων ενώ όπως εξήγησε ζητήθηκαν διευκρινήσεις από εξεταζόμενο σχετικά με τα ερωτήματα και δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα, Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των  ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους  υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά,  Μαθηματικά και Βιολογία. Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των  ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα  εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ