Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΟΚΠΑΠΑ – Μετ’ εμποδίων η μισθοδοσία εργαζομένων από το ΕΣΠΑ

Ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει για τον ΟΚΠΑΠΑ, θέμα που αφορά την μισθοδοσία των εργαζομένων, που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ.

Ο Οργανισμός μπορεί να καλύψει την μισθοδοσία τους, αλλά και τις λοιπές λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες για τις ημέρες του Δεκεμβρίου, όχι όμως και για τον Ιανουάριο, εάν φυσικά συνεχιστεί η καθυστέρηση στην πληρωμή των voucher για τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μία καθυστέρηση, που μπορεί να έχει το χαρακτήρα του εθίμου, με την έννοια πως κάθε χρόνο, οι πληρωμές του Φθινοπώρου καθυστερούσαν για κάποιο διάστημα, ποτέ όμως δεν είχε φτάσει το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και να μην έχει πληρωθεί ούτε καν ο Σεπτέμβριος, όπως και οι επόμενοι μήνες.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου σε δηλώσεις του τόνισε, ότι έχει δημιουργηθεί ήδη σοβαρό πρόβλημα, παρότι ο ΟΚΠΑΠΑ καλύπτει από τα ταμειακά του διαθέσιμα τα έξοδα που πρέπει να πληρώνονται από το ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ, όμως και αυτή η κατάσταση δε μπορεί, παρά να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Όλα τα χρόνια υπήρχαν καθυστερήσεις, ποτέ όμως δεν είχαμε φτάσει στις 10 Δεκεμβρίου και να μην έχουν γίνει οι πληρωμές από τον Σεπτέμβριο. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους, όμως αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί ες αεί, σε περίπτωση που υπάρχουν κι άλλες καθυστερήσεις, για παράδειγμα και πέρα από τον Δεκέμβριο, γιατί θα έχουμε κι εμείς ελλείψεις από την τακτική χρηματοδότηση του Οργανισμού. Μέχρι τότε, μπορούμε να καλύπτουμε τη διαφορά, αλλά μετά δε νομίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγές

Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ωστόσο αλλάζουν και βασικές παράμετροι στη διαδικασία της λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με την υποχρέωση του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου για όλους. Παράλληλα όμως, προβλέπεται και η μείωση του ποσού που θα κατανέμεται σε κάθε δομή, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που θα υπάρχει παρουσία του ωφελούμενου.

«Αν εφαρμοστεί αυτή η πρόβλεψη, προφανώς θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, γιατί τα παιδιά απουσιάζουν από τις δομές τους χειμερινούς μήνες για διάφορους λόγους, όπως είναι οι ιώσεις, τα μέτρα πρόληψης για την πανδημία και άλλα. Όμως, αυτό δε σημαίνει, ότι οι σταθμοί δε λειτουργούν ή ότι δεν εργάζεται το προσωπικό. Όλοι είναι στις θέσεις τους, οι δομές λειτουργούν κανονικά, οι μισθοί θα πρέπει να πληρώνονται, όπως και τα έξοδα για τις λειτουργικές ή τις άλλες ανελαστικές δαπάνες», ανέφερε ο κ. Πάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ