Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Το εμβόλιο «σφραγίζει» τη μείωση της διασποράς

Την άποψη πως στα Ιωάννινα δίνεται μια σημαντική ευκαιρία, να προχωρήσουν γρήγορα τους εμβολιασμούς, καθώς βρίσκονται σε μία περίοδο με ελάχιστα κρούσματα, εξέφρασε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου, Ευ. Ντζάνη

 

 

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς φαίνεται πως η αύξηση των εμβολίων θα μειώσει περαιτέρω τη διασπορά του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό η αναπλ. καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντζάνη, μιλώντας χθες στο Ioannina TV, εξέφρασε την εκτίμηση πως  ενδεχομένως νωρίτερα από τον Ιούνιο, όταν και ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού της χώρας, θα έχουμε σαφώς βελτιωμένη εικόνα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και ευρύτερα, αρκεί φυσικά να συνεχίσουμε μέχρι τότε να τηρούμε τα μέτρα.

Η κα Ντζάνη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία που δίνεται στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα, να προχωρήσουν γρήγορα τους εμβολιασμούς, σε μία περίοδο με ελάχιστα κρούσματα, μία περίοδο ηρεμίας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην οποία πρέπει να επενδύσουμε όλοι μαζί.

«Αυτό που βλέπουμε και μετά το άνοιγμα της αγοράς είναι πως ο κόσμος εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα και να προσέχει, παρά την απόλυτα φυσιολογική κόπωση από την παρατεταμένη δύσκολη κατάσταση. Αν διατηρηθεί αυτή η αίσθηση του μέτρου και το επόμενο διάστημα, με την πορεία των εμβολιασμών, θα έχουμε πιστεύω, καλή έκβαση, ίσως και νωρίτερα από τις αρχές καλοκαιριού. Με την εξέλιξη των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, στους άνω των 85 ετών και στις ευπαθείς ομάδες, είναι βέβαιο, ότι θα πετύχουμε μειωμένη νοσηρότητα. Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία σταδιακή επιστροφή σε φυσιολογικές λειτουργίες της καθημερινότητας», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που έρχονται στο φως από νέες μελέτες, συμπεριλαμβάνεται και η επιβεβαιωμένη μείωση της διασποράς του ιού στο Ισραήλ, αμέσως μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου.

«Είναι πράγματι εξαιρετικά ευχάριστο, να βλέπουμε να μειώνεται ο ρυθμός διασποράς μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης, ενώ οι κλινικές μελέτες είχαν αποτελέσματα επί της χρήσης του συνολικού σχήματος του εμβολίου και όχι μόνο μετά την 1η δόση», τόνισε.

198 αρνητικά rapid στο Πανεπιστήμιο

Τέλος, κατά τη χθεσινή ημέρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν 198 rapid tests στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, σε μέλη ΔΕΠ, όπως και σε φοιτητές που μένουν στις Εστίες και ήταν αρνητικά στο σύνολό τους.

Το μείζον ζήτημα ωστόσο για το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές είναι η επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, ερώτημα που προς το παρόν δε μπορεί να έχει επαρκή απάντηση.

«Είναι μία απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά για λόγους ισότητας και ισονομίας μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων. Είναι μία σύνθετη συζήτηση, αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να δώσουμε απάντηση. Μακάρι πάντως, να έχουμε αυτή τη δυνατότητα το συντομότερο», ανέφερε η κα Ντζάνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ