Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Μείζον ζήτημα η εφαρμογή του νέου καθηκοντολογίου

Μείζον ζήτημα για το νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκύπτει με την εφαρμογή του νέου καθηκοντολογίου, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από το σύνολο των εργαζόμενων και όχι μόνο τον κλάδο των νοσηλευτών, με απαίτηση προς το υπουργείο Υγείας να το αποσύρει άμεσα.

Ειδικότερα η εφαρμογή του νέου καθηκοντολογίου, ουσιαστικά παροπλίζει συνολικά 327 βοηθούς νοσηλευτές ΔΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Οι νοσηλευτές πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή τρίωρη στάση εργασίας εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το νέο καθηκοντολόγιο, που προβλέπει πως στο εξής δε θα μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη καμίας πράξης, πλην αυτής ή εκείνων που θα μπορούν μετά από υποκειμενική αξιολόγηση να εκχωρούν οι νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας όμως οι ίδιοι την αποκλειστική ευθύνη για τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, μετά από πολλά χρόνια αρμονικής συνεργασίας μεταξύ όλων των κλάδων νοσηλευτών, οι ΔΕ καθίστανται στην ουσία ανενεργοί και άβουλοι, για τις νοσηλευτικές πράξεις που θα εκτελέσουν ενώ οι συνάδελφοί τους ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα ορίζονται ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τρίτων.

Ο κ. Φλούδας επανέλαβε πως πρόταση και απαίτηση των εργαζόμενων είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας, ότι στη συνάντηση που έγινε προ ημερών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δόθηκε η διαβεβαίωση, ότι αυτό θα προχωρήσει άμεσα.

Το υπάρχον προσωπικό νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ συνεργάστηκε ως ισότιμο προσωπικό,  στις πιο δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες όπως αυτές της πανδημίας, δίνοντας πραγματικές εξετάσεις επάρκειας. Επίσης το ίδιο προσωπικό έχει στερηθεί πολλών ημερών αδείας λόγω υποστελέχωσης και έχει αθροίσει μεγάλη κόπωση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ.

Την συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών εξέφρασαν και οι συμβασιούχοι ΣΟΧ στο ΠΓΝΙ, με τον Αλ. Μάρκου, να ασκεί δριμεία κριτική προς την πολιτική ηγεσία, που δε χάνει ευκαιρία, όπως είπε, να στοχοποιεί διάφορες κατηγορίες εργαζόμενων, ανά περιόδους, όπως έγινε με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, έπειτα με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και τώρα με τους νοσηλευτές ΔΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ