ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ -«Ντόμινο» οι συνέπειες λόγω της πίεσης σε ΜΕΛ και ΜΕΘ

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία και μια δεύτερη ΜΕΛ, με δυναμικότητα 12 κλινών, για ασθενείς covid – Για πιεστική κατάσταση για το προσωπικό και για τεράστια κόπωση γιατρών και νοσηλευτών κάνει λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων

Σε ρυθμούς που – σχεδόν – θυμίζουν έντονα τους προηγούμενους μήνες, όπου η πίεση σε ΜΕΛ και ΜΕΘ από τους ασθενείς με covid ήταν τεράστια, άρχισαν να κινούνται και πάλι οι εργαζόμενοι – ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ήδη, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η Διοίκηση του ΠΓΝΙ, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Διαχείρισης των περιστατικών, αποφάσισε την Τρίτη, να προχωρήσει μόλις παραστεί ανάγκη, κάτι που εκτιμάται ότι δε θα καθυστερήσει, στη λειτουργία μίας δεύτερης ΜΕΛ, με δυναμικότητα 12 κλινών, για ασθενείς covid.

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νέα ΜΕΛ με δυναμικότητα 12 κλινών θα λειτουργήσει στο πρώτο ισόγειο του κτιρίου, μόλις η πληρότητα στη ΜΕΛ 1 ξεπεράσει το 90% και θα χρησιμοποιήσει το χώρο της Κλινικής Ακτινοθεραπείας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Παρότι η εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο δεν δείχνει πιεστική προς τις δομές υγείας σε σχέση με τις νοσηλείες ασθενών, το ΠΓΝΙ που παίζει έναν διαφορετικό ρόλο σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, καλείται να διαχειριστεί πολλά περιστατικά, έχοντας πλέον σχεδόν γεμάτη τη ΜΕΛ 1 με 20 κλίνες και επίσης γεμάτη τη ΜΕΘ – covid με οκτώ ασθενείς.

Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις απλές κλίνες και το σύνολο των ασθενών στη ΜΕΘ δεν είναι από τα Ιωάννινα, ούτε καν από την Ήπειρο, αλλά έχουν διακομιστεί από περιοχές της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, στο Ioannina TV, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ, Γιώργος Φλούδας, τόνισε πως η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα πιεστική για το προσωπικό και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του προσωπικού, η κόπωση είναι ήδη τεράστια και αυτό αποτυπώνεται και σε μία σειρά άλλων λειτουργιών του νοσοκομείου.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για προσωπικό που δε μπορεί να πάρει τις άδειές του, ούτε καν τα ρεπό. Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργαζόμενων που έχουν νοσήσει με covid και εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή, αντιλαμβάνεστε, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική», σημείωσε αρχικά.

Βολές κατά της Μ. Γκάγκα

Από την άλλη, η έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, όπως ανέφερε ο κ. Φλούδας, λόγω μίας επιπόλαιης, όπως τη χαρακτήρισε απόφασης που έλαβε η αναπλ. υπουργός κα Γκάγκα, να υποβαθμιστεί ο ρόλος των Νοσηλευτών ΔΕ στα νοσοκομεία.

«Ενώ είχαμε ζητήσει και περιμέναμε την αναβάθμιση του ρόλου τους, γιατί έχουν δώσει και δίνουν πραγματικές μάχες στην πανδημία και όχι μόνο, η κα υπουργός τους υποβαθμίζει και προβλέπει πλέον την υποχρέωση της παρουσίας ενός Νοσηλευτή ΠΕ ή ΤΕ στη βάρδια, και ενός ΔΕ παράλληλα. Η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί και αυτό έχει ήδη ζητήσει η Ομοσπονδία», ανέφερε.

Για τις προσλήψεις

Εξάλλου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, για τον Αύγουστο ο κ. Φλούδας τόνισε, ότι η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως το νοσοκομείο θα αντέξει στην πίεση, με μεγάλο κόστος όμως για τους εργαζόμενους.

Αν όμως η κατάσταση δεν αλλάξει και αυτό μεταφράζεται σε προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού και στην επιστροφή στην εργασία όσων βρίσκονται σε αναστολή, τότε η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Ο Γ. Πρέντζας

Τέλος, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου την Τετάρτη, ο Γ.  Πρέντζας έκανε λόγο για επικίνδυνη κατάσταση υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η οποία έχει παγιωθεί και ζήτησε την παρέμβαση της περιφερειακής αρχής και του περιφ. συμβουλίου.

Υπενθύμισε, ότι και αυτό το θέμα για την κατάσταση των δομών υγείας στην  Ήπειρο συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο με πρωτοβουλία της ΛΑ.ΣΥ «…και η περιφερειακή αρχή κάλυψε τις επιλογές της 6ης ΥΠΕ και της Κυβέρνησης. Τώρα, εννέα μήνες μετά η χειροτέρευση της κατάστασης και στην κοινότητα και στα νοσοκομεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την περιφερειακή αρχή», αναφέρει.