ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Στη «μάχη» για την πανδημία και η νέα ΜΕΘ

Στο νοσοκομείο βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη 105 συνολικά κλίνες, από τις οποίες οι 79 αφορούν σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων για ενήλικες, οι 10 σε ΜΕΛ για παιδιά και οι 16 σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας για Covid – Στις 533 οι ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα, με τις 391 να είναι κατειλημμένες

 

1.143 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν σήμερα συνολικά σε όλη τη χώρα σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Από αυτές, 830 είναι κατειλημμένες και 313 κενές (ποσοστό 27,5%)

Ταυτόχρονα, οι ΜΕΘ – non Covid είναι 610, οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές (ποσοστό 28%), ενώ οι  ΜΕΘ – Covid είναι σήμερα 533. Από αυτές, 391 είναι κατειλημμένες και 142 κενές (ποσοστό 27%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ΜΕΘ για Covid, ανά Υγειονομική Περιφέρεια είναι οι εξής:

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 101 κατειλημμένες και 62 κενές (ποσοστό 38%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 46 κλίνες, εκ των οποίων 34 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 26%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 98 κλίνες, εκ των οποίων 88 κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 10%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 101 κλίνες, εκ των οποίων 83 κατειλημμένες και 18 κενές (ποσοστό 18%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 47 κατειλημμένες και 13 κενές (ποσοστό 22%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 39 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 56%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 16 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 25%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 10 κλίνες εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 10%)

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.271.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.841 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

1η ΥΠΕ (Αττικής): 499 (από τις 1.153 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 225 (από τις 456 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 638 (από τις 1.016 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 837 (από τις 1.226 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 290 (από τις 471 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 207 (από τις 550 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 46 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 99 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες)

Νέα ΜΕΘ στο ΠΠΓΝΙ

Εν τω μεταξύ, με το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου θα λειτουργήσει, εάν αυτό απαιτηθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η νέα ΜΕΘ του ΠΓΝΙ δυναμικότητας οκτώ κλινών, η οποία ενεργοποιήθηκε από χθες, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει σε αυτήν ο κ. Κατσακιώρης, η ΜΕΘ ενεργοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας στην επόμενη φάση, και σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Με την προσθήκη των οκτώ κλινών ΜΕΘ το ΠΓΝΙ διαθέτει στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας 16 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και 89 κλίνες στις Μονάδες Λοιμωδών.

Οι 79 από αυτές έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις ΜΕΛ ενηλίκων που ήδη λειτουργούν, ενώ υπάρχουν ακόμη 10 κλίνες σε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων για παιδιά. Η συνολική πληρότητα των κλινών στις ΜΕΛ μέχρι χθες το μεσημέρι βρισκόταν λίγο πάνω από το 70%, με κάποιες νέες εισαγωγές ασθενών, και από την Ήπειρο αλλά και από περιοχές εκτός της Ηπείρου, όπως από τα Γρεβενά και από την Κοζάνη, με ασθενείς που διακομίστηκαν στο ΠΓΝΙ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους αφενός και λόγω του μεγάλου φορτίου ασθενών που νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Το κρίσιμο ζήτημα βέβαια είναι το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών να εγκρίνει την σύσταση έξι νέων οργανικών θέσεων του κλάδου ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ, για τη μόνιμη στελέχωση των οκτώ επιπλέον κλινών ΜΑΦ και ΜΕΘ, που τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από χθες.

Η εικόνα στην περιοχή

Παράλληλα, την καλύτερη εικόνα φυσικά για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΓΝΙ την έχει ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής των ΜΕΛ του ΠΓΝΙ Χαρ. Μηλιώνης, που μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο του Ioannina TV επανέλαβε, ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει επιβαρυμένη επιδημιολογικά, αν και φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί η καταγραφή των κρουσμάτων.

Επίσης με την εικόνα των επτά και πλέον μηνών που έχει διαμορφωθεί σε επιστημονικό επίπεδο και με την εμπειρία διαχείρισης περιστατικών στο ΠΓΝΙ, ο κ. Μηλιώνης τόνισε, ότι ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και σε εκείνους που έχουν αναρρώσει.

«Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο, δε θα είχα μία τέτοια εικόνα. Είναι πρωτόγνωρο όμως αυτό που βλέπουμε ειδικά με την προσβολή των πνευμόνων των ασθενών και με τις βλάβες που προκαλεί ο ιός σε αυτούς ακόμη και στο μυοκάρδιο», ανέφερε.

Για την 28η Οκτωβρίου

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο, η ευθεία βολή που εξαπέλυσε κατά παντός υπευθύνου για το γεγονός, ότι η περιοχή τέθηκε στην «κόκκινη» ζώνη με καθυστέρηση, με επίκληση την περίοδο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

«Υπολογίζουμε, ότι η σημερινή επιβάρυνση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα της τουριστικής κίνησης το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, στην περιοχή. Δεν είναι αιχμή, αλλά είναι ευθεία βολή. Στο εξής όμως επειδή έχουμε πάρει τα μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα, θεωρούμε, ότι θα ωφεληθούμε περισσότερο με την υποχώρηση των κρουσμάτων, αφού οι πολίτες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Είμαι αισιόδοξος για την περιοχή, αν και έχω μία μικρή ανησυχία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους όμορους νομούς, γι’ αυτό δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ανεξέλεγκτος συνεχίζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα καθώς και χθες Παρασκευή 13 Νοεμβρίου καταγράφηκαν πάνω από 3.000 κρούσματα με την «μπίλια» να κάθεται στα 3.038. Οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 38 ενώ 336 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69675, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες. 4601 (6.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18334 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

336 συμπολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 100 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ακόμη, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο, χθες είχαμε 26 νέα κρούσματα εκ των οποίων 12 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 10 στην Π.Ε. Άρτας, δυο στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και δυο κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Επίσης, για το Σάββατο μετατέθηκαν οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, καθώς έως το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που θα εισηγηθεί ενδεχόμενα νέα μέτρα και ανάλογα θα ληφθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως το απόλυτο στοίχημα για όλους είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, που θα σημαίνει και περιορισμό της μεταφοράς και μετάδοσης του ιού.

Επανέλαβε δε την έκκληση να αποφεύγεται κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη και ζήτησε ξανά να γίνεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας