ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό

Μέσω συνέργειας με καινοτόμες τεχνολογίες που παρέχουν την αποτύπωση του υλικού στο χώρο και το χρόνο για την κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Η πρόοδος του έργου που φέρει τον τίτλο «Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΥΠΚ) και Επικοινωνίας της Επιστήμης» μέσα από το πρόγραμμα της Περιφερειακής Αριστείας που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Στην υλοποίηση του έργου συμπράττουν καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες των Τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών και του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Καθηγήτρια Κατερίνα Πλακίτση, η διεπιστημονική συνέργεια φιλοδοξεί, με καινοτόμες τεχνολογίες που παρέχουν την αποτύπωση του υλικού στο χώρο και το χρόνο, να κατανοήσει τη δομή και τις ιδιότητες των υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς και τους μετασχηματισμούς τους με την πάροδο του χρόνου.

Ο αναπληρωτής επιστημονικώς υπεύθυνος, του έργου, Άλκης Παϊπέτης, όπως και ο Καθηγητής Ιωάννης Δεληγιαννάκης τόνισαν από την πλευρά τους, ότι αυτό που επιχειρείται μέσα από την υλοποίηση του έργου, είναι να δοθεί βοήθεια στην περιφέρεια της Ηπείρου συνολικά, να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και να εφαρμόσει παράλληλα τεχνολογίες με υψηλής ποιότητας έρευνα.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ήπειρο, στο χώρο των μνημείων και ευρύτερα του πολιτισμού, και μέσα από αυτή το έργο, να βοηθήσουμε και την κοινωνία και την τοπική οικονομία. Μέσα από το πρόγραμμα της Περιφερειακής Αριστείας είναι δυνατό να αποκτήσουμε σημαντικό εξοπλισμό που θα είναι ο θεμέλιος λίθος της αξιοποίησης της γνώσης που παράγεται διαρκώς», ανέφερε ο κ. Δεληγιαννάκης.

Για ένα άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και στον πολιτισμό έκανε λόγο στον δικό του χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Στον τεχνολογικό τομέα, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της μελέτης αξιοποιούνται για τον χαρακτηρισμό και την ταυτοποίηση των υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο τη συντήρηση και την προστασία τους, καθώς επίσης και τη σχεδίαση νέων προηγμένων υλικών.

Η επιστημονική έρευνα στα υλικά ενδυναμώνεται με μια σειρά δράσεων για το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν. Εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν επιστήμη – περιβάλλον -πολιτισμό – τουρισμό, σχεδιάζονται ώστε τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου να λειτουργούν ως ισχυροί πόλοι έλξης για το ευρύ κοινό.