Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μια πολύτιμη ψηφιακή αποτύπωση δεδομένων μέσα από τις απογραφές

Στην παρουσίαση ενός πολύτιμου εργαλείου για μία σειρά παραμέτρων που άπτονται της δημογραφικής, της οικονομικής και της πολιτικής ιστορίας της Ηπείρου από το 1913 μέχρι και σήμερα, προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών  του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μία πολυετής αναζήτηση και έρευνα από το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές του Τμήματος που απέδωσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη σε ψηφιακή μορφή αποτύπωση μίας σειράς δεδομένων μέσα από τις απογραφές και τα στοιχεία τους, περιορισμένα και με πολλά λάθη αρχικά και εξαιρετικά χρήσιμα και με μεγάλη πιστότητα στην πορεία των ετών.
Στην ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο, οι συμμετέχοντες και θεατές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων ανάλυσης των δεδομένων αυτών για ]ένα ολόκληρο αιώνα. Η δημογραφία της Ηπείρου, η εσωτερική μετανάστευση, αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών και δημοψηφισμάτων, αγροτική παραγωγή και τοπική οικονομία και άλλες παράμετροι, περιλαμβάνονται στη θεματολογία της πρωτότυπης έρευνας, που παρουσιάζεται σε επίπεδο ψηφιακών εργαλείων, αναλυτικά σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. Ένα σημαντικό μέρος της παρουσίασης αφορά στην μετεγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Για την προσπάθεια και το περιεχόμενο της έρευνας μίλησε ο αναπλ. καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Αθαν. Σταυρακούδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της περιφέρειας Ηπείρου, η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ