Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές

Ζητούν περισσότερα μέτρα, αλλά και τη σύσταση μονάδας προληπτικής ιατρικής

 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχώρησαν χθες εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, μόλις μια εβδομάδα από την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές ζητούν μεν επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση αλλά και με περισσότερα μέτρα.  Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα και συνθήκες εκπαίδευσης εγείρουν ανησυχία.

Ζητούν την σύσταση και λειτουργία μονάδας Προληπτικής Ιατρικής, στελεχωμένης με όλες τις ειδικότητες για την αντιμετώπιση κρούσματος εντός του Πανεπιστημίου αλλά και την συνολική ενημέρωση των φοιτητών.

Κατηγορούν το Υπουργείο ότι ενώ έχει το χρόνο για να πάρει μέτρα δεν το έπραξε και άνοιξε τα Πανεπιστήμια χωρίς πρόνοια για τους φοιτητές αλλά και το υπόλοιπο καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό.

Ένα επιπλέον αίτημα έχει να κάνει με τη διάθεση χώρων ή ακόμη και την ενοικίαση αιθουσών σε ξενοδοχεία ώστε να «σπάσει» ο αριθμός των φοιτητών και να μην παρατηρούνται εικόνες συγχρωτισμού.

Ο Παναγιώτης Χούσος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μέριμνα ενώ τα ζητήματα τέθηκαν στον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις που και εκείνοι με την σειρά τους διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και καθηγητές.  «Δεν έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα. Ενώ υπήρχε ο χρόνος για διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργία για τα πανεπιστήμια και να θωρακιστούν υγειονομικά δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό» είπε μεταξύ άλλων, ενώ ζητήθηκαν επιπλέον αίθουσες και προσλήψεις.

Στο μεταξύ,  η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε αλλά το πρόβλημα στέγασης παραμένει. Στην παράσταση διαμαρτυρίας υπήρξαν και τα σχετικά αιτήματα για ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία αλλά και για αύξηση των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ «καθημερινά στοιβάζονται δεκάδες στα λεωφορεία» ανέφερε δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Υλικών, Χαρά Τασιούδη.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεσμεύθηκε να συζητήσει τα θέματα που έθεσαν οι φοιτητές στην επόμενη συνεδρίασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ