Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Πάντα επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου

Τιμήθηκε και στα Γιάννενα, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με καταθέσεις στεφάνων και πορεία στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες για δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε μια λιτή εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο Πολυτεχνείου.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Βασίλης Δημακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου εξορισθέντων και συλληφθέντων από την δικτατορία, περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Νουτσόπουλος, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας κατέθεσαν στεφάνι.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι φορέων όπως το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ο σύλλογος Δασκάλων/Νηπιαγωγών καθώς και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού

Στα μηνύματά τους όλοι αναφέρθηκαν στο διαχρονικό μήνυμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και υπογράμμισε ότι το αίτημα των φοιτητών για ψωμί παιδεία ελευθερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. «Θυμόμαστε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του εκπροσώπου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Πετρόγιαννη αλλά και του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Σάββα Δημητριάδη.

Η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Σαραντοπούλου μίλησε για τους αγώνες της νεολαίας καλώντας το λαό να συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας μίλησε για την τιμή στους ανθρώπους αυτούς που έδωσαν την ζωή του για την δημοκρατία, για την ελευθερία «48 χρόνια μετά, τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. 48 χρόνια μετά, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν καίρια και επίκαιρα» υπογράμμισε. Φόρο τιμής απέτισε και ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας πυροσβεστών που παρέστη στην εκδήλωση μνήμης.

Ξεχωριστά κατέθεσαν στεφάνια δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Με μηνύματά τους αναφέρθηκαν στους αγώνες της νεολαίας, στην σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ’73 αλλά και στην ανάγκη εγρήγορσης ώστε να αντισταθούν οι πολίτες στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, τη μνήμη των θυμάτων κατά την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων το απόγευμα της Τρίτης, σε μία εκδήλωση στην οποία έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της επταετίας και των συνθηκών που οδήγησαν τελικά στην εξέγερση και έπειτα στην πτώση της χούντας.

Παράλληλα με την εκδήλωση, στην οποία ομιλητές ήταν ο Αλ. Φαρμάκης, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ο Γιάννος Πετρόγιαννης, γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, στο χώρο υπήρχε και έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ