Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ -Ένας πολυχώρος προώθησης της επιχειρηματικότητας

Στόχος του Πάρκου η στήριξη των παραγωγών, η ανάπτυξη δομών καινοτομίας για τα αρωματικά φυτά και η γενετική βελτίωση ζώων

Τη «σφραγίδα» της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα φέρει η εκπόνηση της μελέτης για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του αγροκτήματος Κατσικά, που περιήλθαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το πρωί της Τετάρτης, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίασή της, ενέκρινε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε ο χώρος συνολικής έκτασης 1.000 περίπου στρεμμάτων να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί ως «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό και όπως αναφέρθηκε, το Πάρκο, θα αποτελέσει έναν πολυχώρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, στήριξης και αρωγής των παραγωγών και της ανάπτυξης δομών καινοτομίας για τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, τη γενετική βελτίωση ζώων κ.α.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε πως πρόκειται για μία παρέμβαση που απαιτεί λεπτομερή, προσεκτικό και κυρίως επιστημονικό σχεδιασμό, γιατί είναι μία παρέμβαση που θα συνοδεύει το μέλλον των Ιωαννίνων.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στην προοπτική και την κατεύθυνση για τη διατήρηση των σπάνιων φυλών και της ανάδειξης των παραγόμενων προϊόντων από αυτά, καθώς όμως και στη δημιουργία της αγοράς παραγωγών και σε μία προσπάθεια για παρεμβάσεις που θα συνδυάζουν τη γνώση για την πρωτογενή παραγωγή με την αναψυχή.

«Είναι μία μελέτη που θα παραδίδεται τμηματικά με τις προτάσεις που θα καταλήγουν οι μελετητές, για να δημιουργήσουμε κάτι που θα μείνει για πάντα στην περιοχή. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις, αλλά θα περιμένουμε τη μελέτη για να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές επιλογές», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, που πρόσθεσε, ότι προφανώς μπορούν να προκύψουν και νέες συνεργασίες με το Ινστιτούτο Γάλακτος και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το ύψος της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 124.000 ευρώ.

Η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Οικονομική Επιτροπή, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, Μετσόβου και Ζαγορίου για τη δοκιμαστική λειτουργία των αντίστοιχων ΣΜΑ και με τον δήμο Ζηρού (μέσω της Π.Ε. Πρέβεζας) για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων» προϋπολογισμού 133.750 ευρώ.

Δημοπρατήσεις νέων έργων

Την Τετάρτη, η Οικονομική Επιτροπή, ενέκρινε τη δημοπράτηση των παρακάτω έργων που αφορούν αποκατάσταση ζημιών από προηγηθέντα έντονα καιρικά φαινόμενα:

  • Άμεση αποκατάσταση 16ης επαρχιακής οδού προς Αετόπετρα Δωδώνης, προϋπολογισμού 285.000 ευρώ.
  • Κατασκευή – αποκατάσταση γέφυρας στο Λούρο ποταμό στην περιοχή Τερόβου, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.
  • Άμεση αποκατάσταση βατότητας 19ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Βαλανιδιά-Άγιος Νικόλαος, προϋπολογισμού 124.000 ευρώ με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.
  • Άμεση αποκατάσταση φορέων γεφυρών και ανακατασκευή στηθαίων τεχνικών έργων επί της 3ης επαρχιακής οδού προς «Τσίμοβο, προϋπολογισμού 80.600 ευρώ.
  • Άμεση κατασκευή χώρου αναμονής επί του επαρχιακού οδικού δικτύου στα όρια του Ανηλίου, προϋπολογισμού 65.720 ευρώ.

Βελτίωση οδικών υποδομών στην Άρτα

Ακόμη, από την Οικονομική Επιτροπή, ελήφθησαν αποφάσεις για τα εξής νέα έργα στην Π.Ε. Άρτας:

  • Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού πεδινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2022, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Αναδείχτηκε οριστικός ανάδοχος η «Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.».
  • Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου για το έτος 2022, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος η Α. Τσωρος – Λ. Σακκάς Ο.Ε.
  • Συνδρομή στην κατασκευή τεχνικών έργων (επένδυση πρανών, διαβάσεις κλπ) στραγγιστικού – αρδευτικού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022, προϋπολογισμού 128.000 ευρώ. Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος ο Σωτήριος Σφήκας.

Άλλες αποφάσεις

Τέλος από την Οικονομική Επιτροπή, αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των έργων:

  • Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος Χ. Αποστολίδης
  • Επισκευή Κοιμητηριακού Ναού Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ. Ανάδοχος Απ. Παπαϊωάννου.

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ