Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΠΑΡΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ – Σύντομα η δημοπράτηση του Μαυσωλείου

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Κων. Καψάλης μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Βουλή των Ελλήνων

 

Περισσότερο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά, ότι το Πάρκο Ιστορίας που αποτελεί έναν μεγάλο και εμβληματικό στόχο του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργηθεί και σύντομα θα είναι στη διάθεση των πολιτών για να το επισκέπτονται, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πωγωνίου.

Αιτία και αφορμή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, η υπογραφή της σύμβασης που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του δήμου Πωγωνίου για την χρηματοδότηση από την πρώτη, της ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων στις μάχες του Έπους του 1940. Η Βουλή εκπληρώνει, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους 14.000 ανθρώπους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της πατρίδας και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μνημείου με το ποσό των 600.000 ευρώ.

Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο κ. Καψάλης σε δηλώσεις του τόνισε, ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει δημοπρατηθεί. Η ανέγερση του Μαυσωλείου αυτού, στο οποίο θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στις μάχες του 1940, εντάσσεται όμως και σε μία ευρύτερη ενότητα έργου, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ιστορίας του Καλπακίου, που εκτός από το Μαυσωλείο περιλαμβάνει την ανάδειξη των θέσεων μάχης (χαρακώματα, πολυβολεία, κρύπτες) και την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου.

Ο δήμος Πωγωνίου έχει ήδη λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Διεύθυνσης Υδάτων, ενώ υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπ. Εθνικής Άμυνας, το υπ. Πολιτισμού και την περιφέρεια Ηπείρου για την εξεύρεση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Το εξαιρετικά σημαντικό όπως είπε ο κ. Καψάλης στις δηλώσεις του, είναι ότι βρέθηκε η κοινή φόρμουλα για τη λειτουργία του Πάρκου Ιστορίας, με τον δήμο Πωγωνίου να αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, το δε υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να αναλαμβάνει να διαθέσει προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την αδιάλειπτη λειτουργία του, όπως γίνεται εξάλλου μέχρι σήμερα με το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι.

Εκκρεμότητα ετών

Στην υπογραφή της σύμβασης προ ημερών πλην του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πρόεδρος του Σωματείου Συγγενών Πεσόντων του έπους του ΄40 και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Γεώργιος Σούρλας. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «σήμερα αποφασίζουμε να ολοκληρώσουμε μια παλιά δέσμευση της Βουλής που είχε αναληφθεί ήδη υπό την προεδρία του  αείμνηστου Δημητρίου Σιούφα και είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο του 2009. Η μελέτη είναι έτοιμη, η Βουλή με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων ενέκρινε τη χρηματοδότηση και σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση με τον δήμο Πωγωνίου για την υλοποίηση αυτής της χορηγίας».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στα λόγια του αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα όταν ανακοίνωνε την απόφαση της Βουλής να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο και είχε πει πως «κάθε έπος πρέπει να έχει και το μνημείο του.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού, υπέγραψε ένα μνημόνιο μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο ιστορικός τουρισμός. «Θέλουμε λοιπόν να εντάξουμε στο γενικότερο προϊόν του τουρισμού στη χώρα μας την απόδοση φόρου τιμής και από τους Έλληνες αλλά και από τους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα στα πεδία των μαχών, στα μνημεία και ένα από αυτά είναι αυτό που θα υλοποιήσουμε εκεί στο Καλπάκι», υπογράμμισε. Όπως τόνισε, «τώρα γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ένα συνολικό πάρκο στο οποίο θα προστεθούν τα ονόματα των 14.000 νεκρών, των 14.000 αξιωματικών και οπλιτών οι οποίοι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μεταλαμπαδεύουν σε εμάς την αγάπη τους για την πατρίδα και την υποχρέωσή τους απέναντι στην υπεράσπιση της χώρας, αποτελώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα φωτεινό παράδειγμα που αναζωογονεί την αγάπη μας για την Ελλάδα».

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων στο πεδίο των μαχών «στον Ηπειρώτη, ευπατρίδη Κώστα Τασούλα που μαζί συνυπήρξαμε χρόνια και συζητήσαμε για όλες αυτές τις εκκρεμότητες, σε όλη αυτή την προσπάθεια και την επιθυμία των γονιών, των παιδιών των πεσόντων, των συγγενών, να δουν το όνομα του πατέρα τους γραμμένο σε μια μαρμάρινη πλάκα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ