Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Τα «ναι» και τα «όχι» του νέου εκλογικού νόμου

Στο «φως» οι οριστικές θέσεις της ΠΕΔ για τον νέο εκλογικό νόμο – Ξεχωρίζει η πρόταση σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων βάσει σταυροδοσίας και ενιαία, στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους μεγάλους δήμους

 

Με τους βασικούς άξονες της τελικής πρότασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος συμφωνεί κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, σε σχέση με τον νέο εκλογικό νόμο, μέσω του οποίου καταργείται η απλή αναλογική.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου επανήλθε στο θέμα αυτό, σε συνέχεια της συνεδρίασης της 3ης Φεβρουαρίου, για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν κληθεί και συμμετείχαν και Δήμαρχοι που δεν είναι μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Επί της ουσίας στη συνεδρίαση δεν εκφράστηκαν επιμέρους διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις θέσεις και προτάσεις των αιρετών – μελών της διοίκησης της ΠΕΔ, πριν από 20 ημέρες, όταν άνοιξε ο κύκλος της διαβούλευσης, αλλά με μία βασική διαφωνία, μεταξύ των δήμων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων και των ορεινών και περιφερειακών δήμων.

Η ΠΕΔ Ηπείρου προτείνει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων βάσει σταυροδοσίας και ενιαία, στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους μεγάλους δήμους. Από κάθε ΔΕ να εκλέγεται τουλάχιστον ένας δημοτικός σύμβουλος. Για τους μικρότερους δήμους καλείται το υπουργείο να ερευνήσει τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησης όλων των ΔΕ κάθε δήμου, για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη εκπροσώπηση όλων των Δ.Ε.

Θέση και άποψη των αιρετών που εκλέγονται στους μεγάλους αστικούς δήμους της Ηπείρου, με πρώτον όλων τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, συνακόλουθα όμως και τους δημάρχους των δήμων πρωτευουσών, όπως και ορισμένων περιφερειακών, (π.χ δήμος Πωγωνίου) είναι ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η κατάργηση του διαχωρισμού της εκλογής συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα, με τον τρόπο που γίνεται από την έναρξη ισχύος του «Καλλικράτη», εδώ και 12 χρόνια δηλαδή.

Το βασικό επιχείρημα είναι πως στα 12 αυτά χρόνια, οι δήμοι έχουν αποκτήσει την ωριμότητα και την εμπειρία να διαχειρίζονται το σύνολο των γεωγραφικών και διοικητικών ενοτήτων στο πλαίσιο των γεωγραφικών τους ορίων και ως εκ τούτου, ο διαχωρισμός των ΔΕ, φαντάζει ως κάτι που πλεονάζει.

Στον αντίποδα όμως, δήμαρχοι μικρότερων περιφερειακών δήμων, όπως ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περ. Μίγδος, ο δήμαρχος Κεν. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος, αλλά και ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, στάθηκαν στα προβλήματα εκπροσώπησης αφενός των υφιστάμενων Δημ. Ενοτήτων και αφετέρου στη δυσκολία της διοίκησης και ανταπόκρισης στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων των περιοχών αυτών, εάν δεν υπάρχει μία τοπική εκπροσώπηση, που με το νέο εκλογικό σύστημα κα τη μείωση του αριθμού των δημ. συμβούλων ανά δήμο, είναι πολύ πιθανή.

Οι αστερίσκοι

Σε μία γενικότερη κατεύθυνση με πολιτικό χαρακτήρα, η ΠΕΔ κατέληξε στην σύμφωνη γνώμη της με την γενική κατεύθυνση του Νόμου για την αυτοδιοίκηση, με κυρίαρχη την κατάργηση της απλής αναλογικής και την δυνατότητα εκλογής του δημάρχου από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με ποσοστό 43% και άνω.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα σημεία στα οποία χωρούν βελτιώσεις και τα οποία σύμφωνα με την τελική απόφαση της ΠΕΔ συνοψίζονται στα εξής:

– Η ΠΕΔ Ηπείρου δε συμφωνεί με τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία και διοίκηση των περισσότερων δήμων, ερχόμενη να προστεθεί στη μείωση που θα προκαλέσει στα Δημοτικά Συμβούλια, η απογραφή του 2021.

– Η ΠΕΔ Ηπείρου προτείνει το κάθε ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων, ξεκινώντας από τον υποψήφιο δήμαρχο ως τον υποψήφιο εκπρόσωπο κοινότητας ή το τοπικό συμβούλιο.

– Για την ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών, προτείνεται κατά πλειοψηφία, να ορισθεί στις 31 Αυγούστου και όχι στο τέλος Ιουνίου, όπως προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών.

– Για την πλειοψηφία της ΠΕΔ Ηπείρου ορθώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια. Σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες η ΠΕΔ Ηπείρου προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους. Επίσης οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για ύπαρξη κοινού, ενιαίου ψηφοδελτίου σε χωριά κάτω των 500 (300) κατοίκων, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, με το να εμφανίζεται ένας υποψήφιος σε πολλά ψηφοδέλτια.

– Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικά συμβούλια για το 100% των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε δήμου.

– Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε δήμου.

– Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%.

– H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Άλλα θέματα

Ακόμη, χθες το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου, υιοθετώντας πρόταση του Δήμαρχου Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκου, ζητά από την πολιτεία να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι συνδέσεις στα έργα αποχέτευσης, σε μικρούς οικισμούς που δεν είναι σήμερα επιλέξιμοι.

Επίσης, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη σε ένα ακόμα θέμα, θα επιδιωχθεί συνεννόηση με τις Ανώνυμες Εταιρείες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ για την αποκατάσταση των δρομολογίων προς απομακρυσμένες περιοχές, καθώς τα προγράμματα των δρομολογίων έχουν αλλάξει άρδην με την πρόφαση των προβλημάτων της πανδημίας.

Τέλος, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Απολογισμοί εσόδων – εξόδων της ΠΕΔ Ηπείρου, για τα οικονομικά έτη 2019 και 2020.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ