Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Προβληματισμός για τα κριτήρια του «Αντ. Τρίτσης»

Χρ. Ντακαλέτσης: «Υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση»

Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η καθυστέρηση ωστόσο που έχει ξεπεράσει του οκτώ μήνες από τον Ιούλιο όταν έγινε και η προκήρυξη του προγράμματος έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δήμους, που γίνονται ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το πλαίσιο των κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα ισχύουν για την επιλεξιμότητα και χρηματοδότηση των έργων.

Τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι μεγάλων δήμων σε αστικά κέντρα, μεταξύ αυτών και ο δήμος Ιωαννιτών είτε ανεπίσημα, είτε με επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών, αναφέρονται σε άτυπες συμφωνίες και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας απέναντί τους για το ύψος της χρηματοδότησης που δικαιούται κάθε μεγάλος δήμος.

Αν αληθεύουν τα ποσά που ακούγονται, για δήμους του μεγέθους του δήμου Ιωαννιτών με 30 και πλέον εκ ευρώ αυτό δημιουργεί και αντιδράσεις αλλά κυρίως προβληματισμό ο οποίος εκφράζεται από την ΚΕΔΕ που εισπράττει αυτή τη δυσαρέσκεια των περιφερειακών δήμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτση οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών οδηγούν στην κατεύθυνση της εφαρμογής ενός πληθυσμιακού κριτηρίου με βάση το οποίο θα τίθεται ένα πλαφόν χρηματοδότησης κάθε δήμου.

«Επειδή υπάρχουν φήμες ότι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας θα πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά η ψαλίδα με τους μικρούς περιφερειακούς δήμους δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι δήμοι το ανώτατο ποσό που δικαιούνται ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις, για να κάνουν και τον προγραμματισμό τους για την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων» ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης που παραδέχθηκε ωστόσο ότι το πρόγραμμα «Τρίτσης» είναι περισσότερο δυσκίνητο και γραφειοκρατικό από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

«Η ωρίμανση των μελετών και έργων απαιτεί πολύ μεγαλύτερη διαδικασία και πολύ περισσότερο χρόνο. Ακόμη και δήμοι που διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να ωριμάσουν τα έργα με τον γραφειοκρατικό τρόπο και τις απαιτήσεις που υπάρχουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ